Skip to main content

Manapság sajnos a felnőtt kutyusok több, mint 20%-át érinti ez a nem gyógyítható, de kezelhető betegség. Már kölyökkorban kialakulhatnak ezek a mozgásszervi rendellenességek, így érdemes már ebben az időszakban odafigyelni kedvencünk egészségére.

Hogyan alakul ki?

Minden testméretű kutyusnál nagyon kell figyelnünk arra, hogy ne legyenek túlmozgatva, hiszen a fejlődő izmok túlterhelése is hamar maradandó károsodást okoz az izomzatban. A kutyák imádnak enni, viszont erre is fokozottan figyelnünk kell! Nem szabad elhízniuk, hiszen a túlsúly következtében is kialakulhat mozgásszervi probléma a nagyobb terhelés következtében. Nagytestű kölyökkutyák esetén a hirtelen növekedés is okozhat ízületi elváltozásokat, hiszen a csontok nem tudják tartani a lépést. A hideg, változékony időjárás pedig csak súlyosbíthatja a tüneteket!

Megelőzés

  • Életmód – Fontos kutyusunk életében a mozgás, de csak mértékkel! Ha kutyusodon már észrevehetőek a fáradtság jelei, ne hagyd tovább játszani. A kutyák (főleg a kölykök) képesek a végletekig kihajtani magukat.
  • Táplálás – Legyen az száraztáp, nedves eledel vagy nyers hús, fontos a minőség. A szuperprémium eledelek manapság már tartalmaznak szinte minden olyan tápanyagot és vitamint amire kedvencednek szüksége van, így akár időközönként néhány táplálékkiegészítővel felturbózva teljes értékű étrendet alakíthatsz ki kutyusodnak.
  • Testsúly kontroll – Néhány kutyafajta hajlamosabb az elhízásra, mint mások. Nekik érdemes kifejezetten egy testsúly optimalizáló eledelt adni, ezzel visszaszorítva az elhízás esélyét.
  • Táplálékkiegészítő – Bármilyen testméretű, életkorú, fajtájú kutyusról van szó, mielőbb kezdjük el ízületvédővel támogatni a porcokat, ízületeket, szalagokat. Erre a leghatékonyabb megoldás a Zöldkagylópor, de ebből sem midnegy, hogy melyik!

Új-Zélandi zöldkagylópor

Manapság már minden kutyás webshopban, boltban találsz valamilyen zöldkagylóport. De azt tudnod kell, hogy nem mindegy melyiket választod! A zöldkagylóból is van rosszabb és jobb minőség.

Ezt a kagylófajtát Új-Zéland partjain ún. zöldkagylófarmokon tenyésztik. A kagylók általában 15-18 hónap alatt elérik azt a kort, hogy begyűjthetőek és felhasználhatóak legyenek. Minél idősebb egy kagyló, annál több az Omega-3 tartalma, tehát annál jobb minőségű.

A minőség ott dől el, hogy ezekből a kagylókból hogyan lesz végül por. A hőkezelés a zöldkagyló ellensége! A minőségi terméket liofilizálják, azaz elvonják belőle a vizet, ami sokkal több időt vesz igénybe, ezáltal drágább lesz a végtermék is. Ezen kívül zsírtalanítják is, amivel elveszíti az egyik legfontosabb összetevőjét: az Omega-3 zsírsavat. Amit minden esetben nézzünk meg a leírásban, hogy a glükozaminoglikán tartalma 2-4% között legyen, ebben az esetben beszélhetünk csak minőségi termékről. Ha a termékleírásban ezek nincsenek feltüntetve, az nem a véletlen műve. Ezek a táplálékkiegészítők közel sem fogják az elvárt eredményeket hozni, így felesleges pénzkidobás is.

A Luna Pet Shop Új-Zélandi zöldkagyló porunk pontosan ezekkel a minőségi eljárásokkal készül: a zöldkagylóból liofilizálás útján elvonják a vizet, ezt követően porrá őrlik. A glükozaminoglikán tartalma 3,12 %, valamint 12 féle omega-3 zsírsavat tartalmaz.