Skip to main content

Nincs is annál jobb érzés, mikor fáradtan hazaérsz egy nehéz nap után és kutyusod hatalmas farkcsóválások közepette, kitörő örömmel és szeretettel üdvözöl az ajtóban. Ugye Te is szeretnéd, hogy ez minél hosszabb ideig így is maradjon? Ezért nagyon fontos, hogy mindig odafigyeljünk kedvencünk egészségére kölyökkorától kezdve egészen időskoráig.

A hideg téli idősza kedvencünk szervezetét is megviseli és ilyenkor védtelenné válik a környezetben található betegségekkel és méreganyagokkal szemben. A kutyák immunrendszerének kb. 80%-át a bélrendszer biztosítja, így rendkívül fontos a megfelelő táplálék mellett annak külön támogatása is.

Miért fontos az erős immunrendszer?

A kutya bélrendszere tartalmaz milliónyi rendkívül hasznos baktériumot és gombákat, melyek az immunrendszer legyengülésével nem tudják megvédeni kutyusod, a szervezetébe kerülő méreganyagoktól és káros baktériumoktól, vírusoktól. A kutyus szervezetében képződő káros anyagokat, melyek például gyulladást vagy daganatot idéznek elő, szabadgyököknek nevezzük. Ezek a vegyületek károsítják a sejteket, sőt akár a génállományban is kárt tehetnek!

Ahhoz, hogy kutyusod erős és egészséges legyen, fontos, hogy minél több magas antioxidáns tartalmú tápanyag jusson a szervezetébe, hiszen ez a legjobb ellenszere a szabadgyököknek.

Hogyan erősítsd meg kutyusod immunrendszerét?

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Fontos a kiegyensúlyozott, minőségi táplálék. A legtöbb prémium eledelben már megtalálhatóak azok a tápanyagok, amikre a kutyusnak szüksége van, de az őszi-téli hidegebb időszakban azonban mindig jól jön egy kis extra támogatás.

Hidratálás

A kutya testét az emberéhez hasonlóan, közel 80%-ban víz alkotja, így elengedhetetlen eleme a szervezet egészséges működésének. A rendszeres hidratálás segíti a légzési folyamatokat, szabályozza a test hőmérsékletét, elősegíti a vér áramlását és segíti a tápanyagok emésztését, felszívódását. A vízzel együtt a káros anyagok is távoznak a szervezetből. Mindig legyen friss víz a kutyus előtt!

Testmozgás

A kutyáknak sok mozgásra van szükségünk, ennek mértéke függ kedvencünk életkorától és mozgásigényétől. Kölyökkutyák esetén fokozottan gyeljünk erre, hiszen a kis örökmozgók a végtelenségig is szaladgálnának. A túl sok mozgás azonban a fejlődési szakaszban a csontok helytelen fejlődéséhez is vezethetnek, így hosszú távon ízületi problémákat okozva. A rendszeres testmozgással elkerülhető az elhízás, ezáltal a gyulladást és fájdalmas betegségeket okozó egészségtelen zsírok felhalmozódása a kutyusod testében.

Táplálékkiegészítők

Akár kölyökkutyáról, felnőtt vagy idős kutyusról van szó, minden életkorban ajánlott valamilyen természetes táplálékkiegészítővel támogatni kutyusunk egészségét télen és nyáron is egyaránt.

  • 100% huminsav: a huminsav tartalmazza a természet szinte összes mikro- és makroelemét. A szervetlen anyagokat az élő szervezet számára könnyen hasznosítható szerves anyaggá alakítja, ezáltal támogatva a tápanyagok felszívódását, valamint a vitamninok és ásványi anyagok hasznosulását. A huminsav bélflórára gyakorolt jótékony hatása optimalizálja az emésztőrendszer PH-ját és támogatja az anyagcsere folyamatait. Csökkenti a káros mikororganizmusok számát, erősíti a kutya immunrendszerének védekezőképességét. Allergiára is rendkívül ajánlott, hiszen megköti a szervezetbe jutó méreganyagokat, köztük az allergiát okozókat is, valamint abban az esetben ha az allergia okozója valamilyen hiánybetegség, a huminsavban található mikro- és makroelemek hozzájárulnak a hiányt okozó enzimek képződéséhez. Antibiotikum kezelés esetén enyhíti a mellékhatásokat, pajzsként védi kedvencünket a betegségektől.
  • BIO Spirulina alga: A magas klorofill-, aminosav- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Tartalmaz többek között B1, B2, B3 , A és E vitamint, nyomelemeket például vasat is. A spirulina gondoskodik a bélflóráról is, méregtelenítő hatású és hasznos tápanyagai támogatják az immunrendszert. 
  • Kendermag olaj: Erős antioxidáns tulajdonságokkal bír. Védi az ereket, pozitív hatással van a keringési rendszerreezért csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Az összes létfontosságú aminosavat, számos vitamint tartalmaz, így egy rendkívül hatékony immunerősítő is egyben.
  • Feketeköménymag olaj: Értékes vitaminokban gazdag, esszenciális zsírsavakat és aminosavakat tartalmaz. Segít fenntartani a bélrendszer normál működését és megelőzi a bélrendszerben a gombák elszaporodását.