Skip to main content

Megérkezett a jó idő, zöldülnek a fák, csicseregnek a madarak. De mit is jelent Nekünk, Gazdiknak a tavasz? Először is szőrhullást. Minden mennyiségben. Legyen szó kistestű, nagytestű, rövidszőrű vagy hosszúszőrű kutyusról, a vedlést nem ússzuk meg (kivéve ha Kínai kopaszkutyánk van). De senki ne ijedjen meg, Nekünk megvannak az évek óta használt és bevált praktikáink ennek az időszaknak az átvészelésére is!

Miért vedlenek a kutyák?

Ha vedlésről beszélünk, három kategóriát különböztethetünk meg. Van a kölyökkori szőrváltás, amikor a kis pihepuha gombócunk ledobja a babaruhát és megjelenik a komoly, felnőtt szőrzet. Aztán van ugybár az egész évben folyamatos vedlés, ezt kutyafajtától függően heti 1-2 fésüléssel teljesen kordában lehet tartani. És van a kutyások legkedveltebb időszaka a tavaszi és őszi nagy vedlés, ahol kedvencünk az egész bundiját lecseréli. Ebben az időszakban, ha nem szeretnénk elveszni a szőrrengetegben, bevethetünk néhány szuper praktikát.

Mit tehetünk a vedlés megkönnyítésére?

  1. Mindennapos fésülés: Azzal, hogy kedvenced napi szinten átfésülöd serkented a bőre vérkeringését, valamint könnyedén eltávolíthatod a már elhalt szőrszálakat, amik aztán nem a padlón vagy a nadrágodon landolnak. Rövidszőrű kutyusoknál elegendő ha egy szilikon kefét használsz, amivel hatékonyan kifésülheted ezeket a szálakat a bundájából.
    Ha kutyusod nem kimondottan rajong a fésülésért, akkor a 2az1-ben szőrgyűjtő és szőrápoló kesztyűnk lesz a számotokra megfelelő választás! A kutyák imádják a simogatást, így észre sem fogja venni, hogy egy kesztyűvel kapja meg a napi simiadagot. A szőrápoló kesztyűvel alaposan átfésülheted kedvenced bundáját, kiszedve belőle az elhalt szálakat, a tisztítása pedig pofonegyszerű. Könnyedén, egyben lehúzhatod róla az összegyűlt mennyiséget.
    Hosszú szőrű kutyusok esetén pedig használjatok szőrbontó fésüt.
    Gubancos a bundi? Természetesen ilyenkor még annyira sem szeretnének megfésülködni, mint általában. De semmi ok az aggodalomra! Van ám szőrbontó spraynk is, amivel extrakönnyű lesz az a szépítkezés és kutyusod sem fog legközelebb fejvesztve rohanni ha meglátja a kezedben azt a gonosz fésüt.. Vedlési időszakban pedig az öntisztító kefe is szuper választás hosszabb szőrű kutyusoknak, mert a kefében összegyűlt hatalmas mennyiséget egy gombnyomással könnyedén kiürítheted akár fésülködés közben is.
  2. Sörélesztő: Biztosan hallottál már erről a “csodaszerről” amely varázsütésre megoldja a vedléssel járó problémákat. Természetesen nincsen szó semmilyen mágiáról, a Sörélesztő egy 100%-ban természetes táplálékkiegészítő, mely a B komplex magas természetes vitamintartalma miatt rendkívül pozitív hatással van a szőrre és bőrre. Az első hétben megindítja kedvencünk szőrhullását, majd a második héttől kezdve szemmel látható a változás. Lényegesen csökken a szőrhullás mértéke. Kúraszerűen 6-8 hétig adható, majd következzen ugyanennyi szünet.

Szőr, szőr és szőr MINDENHOL

Igen sajnos a vedlési időszak a ruhánkon, a lakáson, az autón és lényegében mindenhol meglátszik ahol a kutya akár egy percre is megfordul. De mit tudunk tenni azért, hogy mindezek a helyek és tárgyak szőrmentesek legyenek?
Biztosan Ti is próbáltatok már szőrleszedő hengereket, amin a 10-15 lap kb. kettő pulcsi leszöszöléséhez elegendő. Helyette tudunk egy-két szuper alternatívát, melyeket nem csak néhány napig tudsz használni, majd kukába dobni!

1. Állatszőr mágnes szett: A szettben található kefe egy különleges mikroszálas anyagból készül, mely mágnesként vonzza magához a szőrszálakat. Használható ruhákon, rövidebb szálú szőnyegeken, kárpiton, takarón és a lista végtelen. A tisztítása is pofonegyszerű: a kefét csak dugd vissza a tokjába, majd húzd ki újra, az összegyűlt szőrszálaka tok aljában landolnak, ahonnan egy könnyed mozdulattal a kiürítheted a kukába. És a legjobb még csak most jön! A szett egy ajándék utazós kefét is tartalmaz, mely méretének köszönhetően akár egy táskában vagy a kesztyűtartóban is bőven elfér.

2. Levoit levegőtisztító: És persze ne feledkezzünk el arról, hogy a megnövekedett szőrmennyiség miatt a tavaszi vedlési időszak az allergiások számára is nagyon kellemetlen időszak. Ahhoz, hogy a lakást megtisztítsuk ettől a hatalmas szőrmennyiségtől, nem elég a napi porszívózás és szellőztetés. A levegőben folyamatosan szállnak ezek a kis “aranyos” szőrmókok, amiket állandóan belélegzünk. Na de! Ha van otthon egy Levoit 350 Pet levegőtisztítónk, akkor többé ez sem fog gondot okozni. A levegőt az előszűrő megtisztítja az állatszőrtől és a szennyeződésektől, a HEPA szűrő pedig eltávolítja az allergének 99,97%-át. Nincs több hapcizás, orrspay és álmatlan éjszaka! Csak friss, szőrmentes levegő az otthonodban.

És ha már tavasz! A téli punnyadások után érdemes lecsekkolni a körmöket is. Mivel télen a hidegben nem olyan aktívak kedvenceink, gyakran előfordul, hogy a karmok túlzottan megnőnek, hiszen nem koptatják őket. Ilyenkor érdemes legalább havonta egyszer lereszelni Őket a megfelelő méretűre, hiszen a túl hosszú körmök súlyos problémákhoz is vezethetnek.
A karomvágó csipeszeket azoknak ajánljuk, akik tisztában vannak azzal, hogy meddig lehet vágni a körmöket, hiszen azokban idegvégződések futnak, amiket NEM szabad megsérteni.
Egy egyszerű és fájdalommentes módszerrel azonban pillanatok alatt végezhettek a manikűrrel. A körömreszelőnk biztonsági résének köszönhetően pedig biztosan nem tudjátok túlreszelni a karmokat.

Így hát összességében annyit ajánlanánk Minden Gazdinak, hogy ebben az időszakban fokozott figyelmet fordítsatok a bundiápolásra, bátran hasznájatok fésülést segítő sprayt és kiránduljatok sokat a szuper tavaszi időben!