Skip to main content

Lassan de biztosan hozzánk is megérkezett a jó idő, így ideje elővenni a túrabakancsokat vagy a sportcipőket és nyakunkba venni a … kedvencünket és bejárni az ország legszebb pontjait, felfedezni új helyeket. Na de! Azért ha kedvencünkkel indulunk el egy rövidebb vagy hosszabb túrára, nem csak a pórázra és a nyakörvre lesz szükségünk. Nekik is be kell pakolnunk a legfontosabb felszereléseket és figyelnünk kell a rájuk leselkedő veszélyekre.

Mire figyelj ha kirándulni mész kedvenceddel?

  1. Utazás: Attól függően, hogy a közeli parkba vagy az ország másik végére mentek, természetesen más dolgokra lesz szükségetek az utazáshoz. Ha valami távolabbi célt választottatok és autóval indultok Neki a nagy utazásnak érdemes tudnotok előtte, hogy a kutyus hogyan is utazhat Veletek a kocsiban. A KRESZ-ben a kutyát rakományként kezelik, amit történetesen rögzíteni KELL szállítás során. Ellenkező esetben egy rendőri ellenőrzés során akár büntetést is kaphatunk érte. Kisebb testű kutyusoknál szóba jöhet az anyós ülés, valamint a hátsó ülés is, mivel Ők azért bárhol kényelmesen elférnek. Tapasztalatok alapján a Gazdik és a kutyusok által legkedveltebb utazó eszköz a többfunkciós hálós autós ülés, melyben a kutyus biztonságban utazhat, hiszen a beépített biztonsági övvel rögzítve van, de közben szabadon nézelődhet is. Zárt oldalainak köszönhetően kényelmes és csökkenti a rosszullét kockázatát, ezen kívül a pántokkal rögzítve fixen helyezkedik el az első vagy hátsó ülésen. Nagyobb testű kutyusok esetén a nagyméretű autós védőhuzattal betakarhatjuk az egész hátsó ülést, valamint az első ülések háttámláját is védjük az esetleges koszolódástól. Egy biztonsági övvel pedig becsatolhatjuk kedvencünket és már indulhat is a nagy kaland.
  2. Ennivaló/innivaló: El ne felejtsük az egyik legfontosabb dolgot, a vizet! Víz nélkül SOHA ne induljunk el kirándulni, hosszabb sétákra, hiszen kedvenceink hamar elfáradnak, megszomjaznak főleg a melegebb időben. De miben tároljuk a vizet, hogy ne boruljon ki a táskába és ne kelljen külön egy hatalmas tálat vinni hozzá? Csupán egy praktikus itatókulacsra lesz szükségünk ehhez! Az 550 ml-es palackba bőven elegendő vizet tudsz magaddal vinni akár egy hosszabb túrára is. Tálat sem kell magaddal vinned, hiszen az is tartozéka a kulacsnak. A rajta található gomb nyomásával szabályozhatot a kiengedett víz mennyiségét, majd a felesleget visszajuttathatod a palackba, így nincs pocséklás, kiöntögetés. Közben megpihentek valahol néhány órára és kedvencednek enni is adnál ott? Na erre is van egy tuti, helyspórolós megoldásunk! Hordozható, összezárható tál kutyáknak! Szilikonos anyagból készült, egyszerűen összenyomható, így nagyon pici helyen is elfér. Ha a táskádban már nincs hely az sem gond! A karabínerrel akár az övedhez vagy a táskád cipzárjához is hozzácsatolhatod és így bármikor kéznél lesz. Praktikusság és helyspórolás 5*.
  3. Kullancs elleni védekezés: És igen, talán ez az egyik legfontosabb, amiről SOHA nem szabad megfeledkeznünk. A kullancsok elleni védelem. És nem csak tavasztól őszig, az enyhe telek miatt EGÉSZ ÉVBEN résen kell lennünk. Használhatunk erre nyakörvet, spot-ont, tablettát vagy spray-t is, a lényeg, hogy kutyusunk testméretének és bundájának típusához megfelelőt válasszunk! És ha lehet, mindig vigyünk magunkkal egy kullancskiszedő csipeszt. De lássuk is melyik mire és miért jó.

Parazitaellenes készítmények

  • Nyakörvek: A kullancs és bolha elleni nyakörvek a kutyával való érintkezést követően fejtik ki hatásukat. Folyamatos hordás mellett, egyenletesen fejtik ki hatásukat a kutya teljes testfelületén. A jobb minőségű nyakörvek pedig már vízállóak is. Általában hosszabb ideig, akár 7-8 hónapon át is védelmet nyújtanak. ➡️ Foresto, Kiltix
  • Spot-on: A legtöbb spot-on bolha és kullancs ellen is véd. Közvetlenül a bőrre csepegtetve 30 napos védelmet nyújt. Spot-on esetén figyeljünk arra, hogy a kutyus lehetőleg ne érintkezzen vízzel. A kutyát ha szükséges, mindig két használat között fürdessük meg. ➡️ Frontline Combo, Frontline Tri-Act, Advantix
  • Spray: A kullancs elleni sprayk esetén azonnali hatást érhetünk el a kutya teljes testfelületét befújva. Akár már a 2 naposnál idősebb kutyusok esetén is alkalmazható. Minden séta, kirándulás előtt szükséges alkalmazni. Ha extra kullancsos helyen járunk érdemes sprayt használni a nyakörv vagy a spot-on mellett is! ➡️ Frontline spray
  • Természetes illóolajok: Léteznek már teljesen természetes olajok is, melyek általában citromfüvet, borsmentát, levendulát stb. tartalmaznak, amiket köztudottan nem kedvelnek a kullancsok. Kiegészítő megoldásként ez is megfelelő nyakörv vagy spot-on mellé a kutyus hámjára vagy nyakörvére csepegtetve. Ezt minden alkalommal séta előtt meg kell ismételnünk. ➡️ Quill 100% természetes illóolaj

Mit tegyünk ha kullancsot találunk?

Ha kullancsot látunk kedvencünkben, fontos, hogy gyorsan cselekedjünk. Először is távolítsuk el a kullancsot egy kifejezetten ezt a célt szolgáló kullancskiszedő csipesszel. Hogy miért nem jó a sima szemöldökcsipesz? A kullancs a betegségeket terjesztő kórokozókat a testükben hordozzák, így nagyon fontos az eltávolítás módja! Ügyeljünk arra, hogy soha NE nyomjuk meg a testüket, hiszen azzal szó szerint “belepréseljük” kedvencünk testébe a kórokozókat. A kullancskiszedő csipesszel a testet nem sértve tudjuk eltávolítani Őket. A fej beszakadása esetén ne ijedjünk meg! Abban nem található semmilyen kórokozó, így nem veszélyes kedvencünkre nézve abban az esetben, ha a kullancsot időben eltávolítottuk.

Több kutyussal kirándulni? Nem gond!

Ha két kutyussal mész kirándulni általában ketten három felé szaladnak? Ezzel nem vagy egyedül! Nálunk a bevált módszer, a pórázelosztó használata. Ha kedvenceid szeretnek együtt sétálni, akkor így sokkal kényelmesebbé teheted számodra és számukra is a sétát. Nem fognak összegabalyodni, és Neked is lesz végre egy szabad kezed.

A szállásON

Ha többnapos kirándulásra indulnánk, elképzelhető, hogy lesz olyan helyzet, hogy kedvencünket ott kell hagynunk a szálláson egy időre. Ez kutyustól függően lehet egyszerű is, de sajnos inkább több az olyan eset, ahol kedvencünk az idegen hely és a Gazdi hiánya következtében szoronghat, esetleg kárt tehet valamiben. Ebben a helyzetben jó, ha van Nálunk egy hordozható kennel. A legjobb ha előtte már otthon is használjátok, így a kutyus megtanulja, hogy az az Ő kis saját kuckója, ahol biztonságban érezheti magát. Könnyen összezárható és kis helyen is elfér, így bárhová magatokkal tudjátok vinni. Csökkenti a szorongást is, hiszen a már jól megszokott kis helyén, a jól megszokott illatokkal kevésbé fogja majd egyedül érezni magát és kárt sem tud majd tenni semmiben a szálláson.

Cipőket fel, pórázokat elő és induljon a kaland! Ó és még mielőtt elfelejtenénk! Autós utazáshoz van még egy kis extra cukiság/biztonság ➡️ egy Dog on board matricával jelezheted a többi autósnak, hogy a kedvenced is fedélzeten van!

Szerezzetek együtt rengeteg csodás, életre szóló élményt a kis bundás barátaitokkal!
Jó utat és csodás időt kívánunk Nektek ❤️