Skip to main content
Egyéb kategória

HFC állateledel: Mit is jelent ez?

By 2023.03.16.No Comments
almo nature HFC

Hogyan került a kutyaeledel a boltokba? Gondoltál már erre?

Tudtad, hogy bár a tápszemcsék mind hasonlónak tűnnek, az összetevők eredete, amelyeket felhasználnak az elkészítésükhöz, valójában nagy különbséget jelent a termék minősége, és az négylábú társaink jóléte szempontjából? Most szeretnénk többet elmondani arról, hogy milyen HFC összetevőket választunk receptjeinkhez, mit is befolyásol ez kutyáink és macskáink táplálkozása szempontjából, de először is röviden tekintsünk vissza az állateledel történetére.

Az állateledel születése
Volt egy idő, amikor a kutyákat és macskákat, akár nemesi udvarokban, akár a polgári háztartásokban élték, főként munkaállatoknak tekintették. A macskák elűzték az egereket, a kutyák pedig segítettek az embereknek vadászni. Ebben az időben az emberi táplálkozással sem foglalkoztak olyan mélységben, nemhogy a kutyák, macskák táplálásával. Az idő középkora volt, és az állati társakat bármivel etették, ami a tálról maradt: csontok, hagyma, kelkáposzta vagy fejes saláta. Messze nem volt ez egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend.

Csak az ipari forradalom után, amikor a kutyákat és macskákat kevésbé munkaállatokként, és inkább a család szerves részeként kezdték tekinteni, kezdték az emberek érdekelni őket táplálkozásuk és egészségük iránt. Az azt követő években nagy technológiai változások és jelentős tudományos felfedezések történtek, a humán- és állatorvostudományok valamint az élelmezési tudományok területén is. Így történt, hogy a 30-as évek körül számos cég úgy döntött, hogy befektet az ipari (kiskereskedelmi) kutyaeledel gyártásába, és az olyan vágóhídi melléktermékeket hasznosítottak, amelyeket az emberek nem fogyasztottak el, vagy soha nem is fognak, mint például kevésbé ehető belsőségek, de tollak, paták és csontok is, ebbe a sorba kerültek. Így születtek meg az első állateledelek.

almo nature HFC2

Az Almo Nature víziója
Az állateledel megjelenése valóban javította az állati társaink táplálkozását a teljes és kiegyensúlyozott élelmiszerek kifejlesztése révén, azonban az egészséghez és a jó közérzethez elengedhetetlenül fontos az egészséges étkezés, amely ugyanolyan fontos nekik, mint nekünk embereknek. Emellett a húsipari melléktermékeknél magasabb minőségű hozzávalók határozottan jobb táplálást biztosítanak.

“Tehát miért ne kínálnánk ugyanazt a minőséget, amit magamnak is választanék?”

Ez a kérdés merült fel az Almo Nature-ben az 2000-es évek környékén. Ez radikális változásokhoz vezetett az állataink etetési rendszerében a vágóhídi melléktermékek és az állati vagy szárított ételek kizárása mellett, amelyek helyett az eredetileg emberi fogyasztásra alkalmas HFC összetevőket kínálják, amelyek most már kutya- és macskaeledel-receptekben használunk.

HFC összetevők

Az HFC egy rövidítés, amelyet az Almo Nature alkotott, és az emberi élelmiszerláncra utal (Human Food Chain), amelyet a magas minőségű összetevők azonosítására használunk kisállataink ételeinek elkészítéséhez. Az eredetileg emberi fogyasztásra alkalmas összetevőket most az Almo Nature macska- és kutyaeledel-receptjeiben használjuk.

Egy kereskedelmi választásról beszélünk, mert az Almo Nature a HFC eledelek előállításához az összetevőket élelmiszeripari beszállítóktól vásárolja meg, ami azt jelenti, hogy ezek az alapanyagok más formában és magasabb szinten kerülnek ellenőrzésre.

Mit mond a törvény?

Célunk elérése érdekében az érvényes jogszabályokat használták fel. Az Európai Unió 1069/2009-es rendelete a 10. cikk (a) bekezdése szerint azonosít egy olyan összetevő típust, amely „emberi fogyasztásra alkalmas, de üzleti okokból nem szánják emberi fogyasztásra”, így azok az Almo Nature kutyaeledel és macskaeledel HFC összetevőivé válnak.

Az HFC összetevők ezért más ellenőrzési folyamatokon mennek keresztül, mielőtt az állataink számára eledel készül belőlük. Mind az emberi fogyasztáshoz szükséges méréseken átmennek, akár az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek is, mind az állateledel alapanyagokra előírt ellenőrzéseken is. Ezért tapasztalhatja a vásárló, hogy a termék a nap végén magasabb áru, mint az elérhető többi eledel.

almo nature HFC dog

Az HFC eledelek friss hús- és halösszetevőkből készülnek, és nem tartalmaznak olyan húsipari melléktermékeket, amelyek nehezebben emészthetők és kevésbé táplálóak. Az HFC hús- és halösszetevők magas biológiai értékű tápanyagokat biztosítanak, például állati fehérjéket vagy zsírsavakat, amelyek jobban felszívódnak és jobban hasznosulnak azoknak az elemeknek a bevitele szempontjából, amelyekre kutyáink vagy macskáink egészséges étrendjük érdekében szükségük van.

Almo Nature HFC

Válaszolva a feltett kérdésre: „Miért ne választanánk nekik ugyanolyan minőséget, mint amit magunknak választanánk?” – az Almo Nature befektetett az HFC összetevők minőségébe, amely a HFC nedves és a HFC száraz ételek előállításához vezetett. Az összes receptet magas minőségű nyersanyagokkal készítik, amelyek előállítása során fejlettebb technológiai és termelési folyamatokat alkalmaznak, mint amelyeket a kizárólag állateledel összetevőkből készült termékek esetében használnak, mivel a különböző összetevők eltérő feldolgozást igényelnek.

Az Almo Nature nem csak minőségi élelmiszereket kínál kutyáknak és macskáknak, hanem aktivista márka is, amely 100%-ban – költségek és adók után – a Föld jólétének szenteli bevételeit a Fondazione Capellino projektek által, amely amely 100%-ban tulajdonosa az Almo Nature-nak.

Ha Almo Nature termékeket vásárol kedvence táplálásához, közvetlenül hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez és a globális felmelegedés elleni küzdelemhez.