Skip to main content

Sok tévhit kering a kutyatartással kapcsolatban, amelyek miatt problémák merülhetnek fel a kutya és a gazda között. Az alábbiakban nyolc ilyen félreértést tárgyalunk meg.

Az a nagyobb kutya, akinek szüksége van a kertre, míg a kisebb kutya kényelmesen érzi magát a házban.
Ez a tévhit nem igazolódik. Például az aktív jack russel terriernek nagyobb szüksége van sétára, mint a nagytestű orosz agárnak. Általában nincs olyan dolog, hogy “kertikutya”. Bizonyos kinti fajták, például a újfullandi számára előnyös a kert, mert a melegben jobban érzik magukat, mint az apartmanban vagy a házban. Másrészt a védelmezőbb és területvédő fajták viselkedése kellemetlenséget okozhat a szomszédoknak, például idegenekre ugathatnak. A kutya számára a szociális közösséghez tartozni a legfontosabb, és még a nagyobb kutyák is inkább a kedvenc családtagjukkal töltenek időt a kanapén, minthogy egyedül legyenek a kertben.

A kutyák szeretik, ha ismeretlenek simogatják őket.
Ez a tévhit is hamis. A kutya nem keresi ismeretlen emberek figyelmét. Ha egy gyerek idegeneket keresne fel szeretetért, az furcsának tűnne, mégis elvárjuk, hogy a kutyák 100%-os szeretettel forduljanak felénk? Ráadásul a kéz általi érintés – simogatás – nem természetes viselkedés a kutyák számára, ellentétben a majmokkal. A ragadozók, mint a kutya, nem így kommunikálnak, hanem együtt ápolással (nyalogatással) vagy a pihenőhelyek megosztásával fejezik ki szeretetüket. A kutya megszokhatja a furcsa szeretetnyilvánításunkat és megszeretheti a simogatást, de általában csak a saját társadalmi csoportjából vagy a közeli barátoktól fogadja el azt, nem pedig mindenkitől.

Ha a kutyád a lakásban vizeletet vagy székletet hagy, büntesd meg a “rossz viselkedéséért”
Mindig van valami ok, amiért a kutya a lakásban végez, és hogy megoldjuk a problémát, először ki kell derítenünk az okokat. Egy fiatal kiskutya még nem rendelkezik megfelelő záróizom-vezérléssel, ezért ha a késztetés eluralkodik rajta, akkor ott és akkor oldja meg a dolgot, ahol éppen tartózkodik, mert nincs más választása. Ha az orrába nyomjuk a vizeletet és ütjük, például az “oktatás” során, akkor megtanulja a lakásban vizeletet hagyni az emberi félelem miatt, és néha még az ürítéseit is elfogyasztja, hogy elrejtse az bizonyítékot és elkerülje a büntetést. Az általánosabb okok közé tartozhatnak egészségügyi problémák, például a hólyaghurut vagy hasmenés, viselkedési problémák, például az új családtag miatt, félelem vagy az elégtelen sétáltatás miatt. Mindenesetre a kutya büntetése nem teszi jobbá a helyzetet, sőt, rosszabbá teheti azt.

Ha a kutya húz a pórázon, használj egy fojtó nyakörvet
A fojtó nyakörv gyakran helytelenül használt eszköz. Bizonyos esetekben szükség lehet rá, hogy te és a kutyád biztonságban érezzétek magatokat a séták során. Azonban ez az eszköz nem alapvető megoldás a kutyák pórázon való húzásának megállítására. Amikor a kutya húz, az okai lehetnek például az, hogy több helyet szeretne szagolni, fél a környezettől és menekülni akar, nem szereti a pórázt, nem bízik a kezelőjében, vagy fél más kutyáktól és / vagy emberektől… Ezek csak néhány lehetséges ok, amelyek rémálommá változtathatják a sétákat. A kutya idővel abbahagyhatja a húzást a fojtó nyakörv miatt, de amint ez lazul, újra húzni fog, amint lehetősége nyílik rá. A probléma megoldásához türelmesnek kell lennünk és a kutyát pórázon kell edzenünk, amely megerősítésen alapszik, és nem bűntetésen.

A tulajdonos a falkavezér, a kutya az étkezés után kap enni, a kanapé és az ágy tabu zónák.
Egy másik tévhit, amiről beszélni kell, az a falkavezér mítosza, amely azt sugallja, hogy “szuperemberek” vagyunk. Valójában a tudomány már régóta felváltotta ezt a kifejezést a “handler – kezelő, vezető” szóval, amely jobban leírja a szerepet egy társasági csoportban vagy családban. Vannak olyan kutyák, akik társaságkedvelőek, mások dominánsak, de félrevezető lenne őket alárendeltként és a többieket falkavezérként definiálni, amikor a társasági csoportban uralkodó kapcsolatok sokkal összetettebbek. Évtizedek óta kering a híresztelés, hogy a kutyáknál a falkavezérséget az határozza meg, hogy mikor vesszük el a kutyától az ételt, miután befejezte az evést. Hogyan reagálnál, ha elvenném a csokis sütidet? Nagyon dühös lennél, szóval miért fogadná el a kutya ezt a buta szokást? Ellenkezőleg, azt javaslom, hogy a kutyának adjuk meg az ételét mielőtt mi leülnénk az asztalhoz, mert a jóllakott társunk kevésbé lesz motivált arra, hogy kérjen és békén hagy minket enni. A falkavezér szerepét még az sem határozza meg, hogy ki használja az ágyat és a kanapét, sőt: ahogy fent említettem, a kutyák szeretnek együtt aludni a falkával! Csak akkor jelent kihívást, ha a kutya nem akarja megosztani pihenőhelyét, és megvédi azt a többi családtagtól. Ilyen esetekben okos dolog, ha mindenki rendelkezik saját kizárólagos pihenőhellyel.

outdoors lifestyle portrait beautiful girl enjoying nature

Az állattartók közül sokan hallották már azt a régi sztereotípiát, miszerint két hím kutya nem tud barátságosan együtt élni.
Pedig a kutya viselkedése nem attól függ, hogy milyen nemű, hanem hogy mennyire szociálisan beilleszkedett és kommunikál a környezetével. A kutya békés állat, amely kerüli a felesleges harcokat, mert tudja, hogy egy seb súlyosabb következményekkel is járhat. Az élőlények túlélése érdekében a küzdelem mindig az utolsó megoldás. Ha egy kutya mégis harcba keveredik, az általában az ember hibája. Például amikor egy kutyát szabadon engednek egy kutyaparkban, ahol számos ismeretlen kutya van jelen. Az olyan kutyák, amelyek nem tudnak elvonatkoztatni vagy visszavonulni a helyzetből, gyakran problémásak lehetnek. Ahhoz, hogy elkerüljük a társadalmi érintkezés hiányából vagy a túlzott izgatottságból adódó problémákat, jó megoldás lehet, ha a kutyánkat egy nagy, körbekerítetlen területen szabadon engedjük futkározni, ahol a kutyák kiválaszthatják, hogy csak barátságos kutyákkal érintkezzenek és elkerüljék a zaklatást – függetlenül attól, hogy hím vagy nőstény.

Az OK, ha a kis kutyákat lakásban tartják?
Olyan házakban jártam, ahol nyíltan megmondták nekem, hogy a kis kutya csak akkor akar sétálni, ha szép az időjárás, egyébként bent marad a lakásban, és a házban ürít. Egyre több ember választ kis kutyát, mint társat, aki kevés időt tud szánni a kutyájára, és úgy kezeli, mint egy macskát, folyamatosan lakásban tartva. Azonban a beltéri környezet nem nyújt elegendő ingert a kutyák számára. Unalmas és monoton, az állatok pedig a négy fal között gyakran depressziósak és kevesebb aktivitást tudnak végezni mind fizikailag, mind szellemileg. Amikor a kutyák kimehetnek az utcára, akkor tanulnak a világról, kapnak mentális és fizikai stimulációt, és mozognak. Különösen a szabadon tartás lehetőségének megtagadása súlyos viselkedési problémákhoz vezet a kiskutyáknál, mint például szeparációs szorongás, vandalizmus, állandó ugatás, agresszió és szorongás. Te is megőrülnél, ha bezárva lennél a házban, amit mi az utóbbi időben a Covid-19 korlátozások miatt megtapasztaltunk, szóval miért lenne boldog egy kutya vagy macska ilyen körülmények között?

Az állatmenhelyek csak nehezen kezelhető kutyákat tartanak
Az állatmenhely nem egy kutya börtöne, ahol a viselkedési problémákkal küzdő “kutyabűnözőket” zárják el. Valójában a viselkedési problémákkal küzdő kutyák csak egy kis csoportot képviselnek; a többi egyszerűen csak pechesen eltévedt vagy rossz emberek kezébe került, akik elutasították, vagy bántalmazták őket. Az állatmenhelyen lévő kutyák harcosok: olyan kutyák, akik képesek voltak megküzdeni az összes nehézséggel, és egyensúlyt találni a szenvedés ellenére is. Büszkék, erősek és néha törékenyek, olyan jellemzők, amelyek gyakran feledésbe merülnek az illúzió miatt, hogy egy vásárolt kutya kiegyensúlyozottabb, mint egy mentett kutya. Ez nem feltétlenül helyes! Valójában sok tenyésztő gátlástalan, és nem törődik az állatok jólétével. A szaporítóktól származó kiskutyák általában olyan környezetben nőnek fel, amely nem megfelelő a kognitív egyensúlyuk számára, gyakran ketrecben vannak, és a nőstények olyan stressztől szenvednek a folyamatos terhességek miatt, hogy nem tudják ellátni szülői szerepüket. A kiskutyák egy olyan diszfunkcionális környezetben nőnek fel, amelyben alkalmatlan szülők vannak, és ennek eredményeként súlyos viselkedési problémáik lehetnek. Ha új családtagban gondolkozol, mindenképpen látogass el a legközelebbi menhelyre 😉