Skip to main content

Szeretnéd, hogy kedvenced szája soha ne legyen büdös? Tudtad, hogy a kellemetlen szagok okozója nem az étel és a rágcsák, hanem a lepedék és a fogkő?

A kutyák sajnos képtelenek maguknak tisztítani a fogukat, így hát ez a Mi feladatunk. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos kedvenceink fogainak ápolása. De miért is?

A kutyáknak egyedül a rágás által tisztul a foguk, legyen az egy csont, egy játék vagy akár a kanapénk lába. Erről persze igyekszünk leszoktatni kedvencünket, hiszen seni nem szeretné, hogy a bútorok ezáltal tönkre menjenek. Egy fontos dologról azonban elfeledkezünk! A kutyák ösztönében van a rágás és ezt nagyon fontos fenntartanunk.

Miért veszélyes kedvencünkre ha nem figyelünk a fogápolásra?

Miután kedvencünk elfogyasztotta a finom falatokat, a szájában (ami lúgosabb kémhatású, mint az embereké) néhány órán belül elindul a lepedékképződés. A fogakra rakódott lágy plakk keveredik a nyálban található kálciumsókkal, keményedni kezd, ásványosodik. Ezt nevezzük fogkőnek.
A fogkő fogíny gyulladáshoz vezet, mely rendkívül fájdalmas. Emiatt a kutyának kevésbé lesz étvágya, nem fog rágcsálin, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.
A fogkő ezen kívül táptalajt biztosít a különböző baktériumok számára, melyek a véráramba kerülve fontos szerveket is megfertőzhetnek, mint például a szívet vagy a vesét.

Hogyan előzzük meg a fogkő kilalakulását?

  1. Táplálkozás
    Ne CSAK konzervet, otthoni kosztot adj kedvencednek, hiszen azokat rágás nélkül, könnyedén egyben elfogyasztja. A tápoknál figyelj arra, hogy nagyobb szeműt válassz, persze olyat amit még kedvenced el tud fogyasztani! Nézd meg az összetevőket is, hiszen a magas szénhidrát tartalmú eledelek is elősegítik a baktériumok elszaporodását a szájban. Jutalomfalatokból is válassz kimondottan a fogápolásra szántakból, ezek fogtisztításra nem, de a kellemetlen szájszag elkerüléséhez hasznos finom falatok.
  2. Rágás
    Manapság már szaküzletekben rengeteg féle rágcsa közül tudsz válogatni, melyet kedvenced előszeretettel fog órákon keresztül majszolgatni és közben a fogait ezáltal tisztítani. FONTOS! Soha ne adj főtt vagy sült csontot kutyusodnak, hiszen azok könnyedén szilánkosra törnek és rendkívül komoly problémákat okozhatnak kedvencednél! Az állati rágcsákon kívül, a Kávéfa rágóbot is tökéletes választás akár kisebb vagy egészen nagy kutyusok számára is. Különböző méretekben elérhetőek, a bot a rágás következtében felpuhul és a többi fától eltérően nem szilánkosra törik, hanem puha rostok válak le belőle, melyet a kutyus nyugodtan el is tud fogyasztani. Rendkívül hosszan tartó elfofglaltság, ALLERGIÁS kutyusok számára a lehető legjobb választás rágáshoz.
  3. Játékok
    Nagyon sokféle ún. fogtisztító játék is létezik már, amik kialakításuk révén rágás közben a sörtéikkel behatolnak a fogak közé, ezáltal megtisztítva a lepedéktől azokat. Minden esetben válassz kedvenced testméretéhez megfelelő játékot!
  4. Táplálékkiegészítők
    Sok-sok különböző táplálékkiegészítő közül válogathatunk már, de a választásnál érdemes arra is figyelni, hogy csak természetes összetevőkből álló kiegészítőt válasszunk. A Spirulina alga azon kívül, hogy gondoskodik a bélflóráról is, méregtelenítő hatású és  hasznos tápanyagai támogatják az immunrendszert, nagyon jó megoldás a kellemetlen szájszag elkerülésére is.
  5. Fogmosás
    És a legfontosabb dolog: a rendszeres fogápolás. Igen tudjuk, a legtöbb kutya utálja ha a szájába nyúlkálunk, így érdemes már kölyökkortól kezdve elkezdeni hozzászokatni kedvencünket ehhez. Ha felnőtt kutyáról van szó, akkor se adjuk fel!
    Használjunk ujjra húzható kisállat fogkefét, ez talán a legbarátságosabb módszer, hiszen a nyeles fogkefékkel szemben, így “érezzük” is mit csinálunk odabent. Kezdetben csak pár másodpercig tartsuk az ujjunkat kutyusunk szájában, majd emeljük mindig egy picit ezt az időt. Ha már nem zavarja kutyusunkat, hogy a szájában turkálunk, nyomjunk egy kevés kutyáknak készült fogkrémet a fogkefére és kezdjük újból a szokatást, hiszen ennek már számára új íze is lesz.
    Heti 2-3 alkalommal ismételjük meg.
    SOHA ne használj embereknek készült fogkrémet!
  6. Fogászati ellenőrzés
    Felnőtt kutyáknál évente egyszer, idősebb kutyáknál néhány havonta érdemes az állatorvossal megnézetni a fogakat.
    Ha már kialakult fogköve van kedvencünknek otthon semmiképp ne próbáljuk meg eltávolítani. Az állatovosnál ezt csakis Ultrahangos fogkőeltávolítással tudják elvégezni, melyet probléma esetén érdemes mielőbb elvégezni, hogy elkerüljük a fogkő okozta súlyos betegségeket

Mit NE tegyünk?

⋅ A csak konzerv, pástétom, otthoni koszt nagyban segíti a fogkő képződést. A száraztáp, ha nagyobb szemű és a kutyusnak meg kell rágnia ahhoz, hogy el tudja fogyasztani egy jó megoldás. DE! Nem elegendő!
Mindenképp szükség van emellett rágcsákra, fogtisztító játékokra és rendszeres fogmosásra.
⋅Fogtisztító rágcsák? Inkább ne!
A sokat reklámozott “fogtisztító” jutalomfalatok nem túl hatékonyak, hiszen nem tudnak bejutni a fogak közé és onnan kiszedni a lerakódott lepedéket. Ezeket akár el is felejthetjük, hiszen egy vaskosabb rágcsa elrágása is sokkal-sokkal hatékonyabb.
Kistestű kutyáknak válassz nyúlfület, szőrös nyúlfület, bikacsök darabokat. Közepes- vagy nagytestű kutyusoknak ajánlott például a marhafejbőr, szárított marhafül, marha ín, nagyobb darab avgy egész bikacsök stb. Valamint minden testmérethez találsz megfelelő méretű Kávéfa rágóbotot.
⋅ Változatosság!
A keményebb rágcsákat sem kell túlzásba vinnünk, hiszen ezektől a fogacskák is kopnak. Váltogassuk a fogtisztító játékokkal ezeket, valamint ne feledkezzünk meg a rendszeres fogmosásról sem és a kimondottan erre kifejlesztett táplálékkiegészítőkről.

Fogápoláshoz és fogtisztításhoz szükséges felszereléseket, játékokat és rágcsákat itt találsz ⬇️
https://www.kutyakenyelem.hu/termekcimke/fogtisztito/

Leave a Reply