Skip to main content

Lábnyalogatás, vakarózás, hasmenés, bőr pirosodás? Ezek mind az allergia tünetei is lejhetnek, mely napjainkban már rengeteg kutyát érint. Hogyan ismerhetjük fel a tüneteket és mit tehetünk kedvencünkért?

Az allergia típusai

Az allergia lényegében az adott allergénre való rekació, ami általában túlérzékenységet jelent valamire.

  • Légúti allergia: Általában valamilyen pollen váltja ki az allergiát. Ez a probléma szezonális, hiszen a pollenek is csak az év adott időszakában találhatóak meg a környezetünkben. Ezen kívül azonban előfordulhat, hogy a levegőben állandóan megtalálható anyagra is allergiás kedvencünk, mint pl. por vagy penész. Ezektől sajnos évszaktól függetlenül egész évben szenvedhet kedvencünk.
  • Bolhanyák okozta allergia: Ezt az allergiát a bolha csípése váltja ki, ahol a seben keresztül a bolhanyák allergiás reakciót vált ki.
  • Kontakt dermatitis: Ez az allergia akkor jön elő, amikor a kutyus bőrével közvetlenül érintkezik az allergén. Ez lehet pl. valamilyen műanyag agy szövet, de akár gyógyszerek vagy antibiotikum is okozhatja.
  • Ételallergia: A leggyakoribb allergia típus, napjainkabn nagyjából minden 10. kutya allergiás valamiyen összetevőre. A leggyakoribb allergén a csirke, marha, sertés, tejtermékek, glutén tartalmú gabona, burgonya, tojás. Az ételallergia gyakran nem azonnal mutatkozik meg: ha a kutyus hosszú ideje eszi ugyanazt az ételt is bármikor kialakulhat túlérzékenység Nála valamelyik összetevőre.

Az allergia tünetei

Figyeljük kedvencünket! Van-e vaalmi szokatlan a viselkedésében? Figyeld a tüneteket: ha gyakran csinálja ezek közül valamelyiket vagy akár többet is, nagy rá a valószínűség, hogy valamilyen allergiában szenved!

➡️ Viszketés, vakarózás

A viszketésről leggyakrabban azonnal a bolhára gondolnak a gazdik, ami gyakran így is van, de a megfelelő kezelés után a vakarózásnak meg kell szünnie. A vakarózás az allergia egyik leggyakoribb tünete, amely annyira súlyos is lehet, hogy a kutya kikaparja miatta a szőrét, bőre pedig kipirosodhat, kisebesedhet. A viszketés legtöbbször a mellkasra, hónaljra, hasi területekre, első lábakra vagy fenékre jellemző.

➡️ Lábnyalogatás

Sokan természetesnek veszik, hogy kedvencük nyalogatja a lábát. Ez azonban nem a tisztálkodás jele, hanem a viszketésé. Világos szőrű kutyusoknál a tappancsok környékén a szőr barnás elszíneződése is gyakori, ha a kutya nagyon sűrűn nyalogatja a lábát. Ebben az esetben az allergia miatt kialakult gyulladás legyengíti a bőr fizikai védelmét nyújtó funkcióját és a természetesen jelen lévő mikróbák a mélyebb rétegekbe hatolva fertőzést okoznak.

➡️ Hasmenés

Az allergiát az emésztőrendszer s nehezen viseli, így gyakran előfordulhat hasmenés, hányás, bélgázok, súlycsökkenés, túlzott nyáladzás.

➡️ Szőrhullás

A szőrhullás nagyban összefügg a vakarózással. A kutya addig nyalogatja, vakarja, piszkálja a viszkető területet, amíg lassacskán a szőr is elkezd elszíneződni, kihullani. Ezek a “kopasz” területek pedig további vakarózás esetén könnyebben kisebesedhetnek, elfertőződhetnek.

Allergia vagy intolerancia?

Fontos tudni, hogy a kettő nem ugyanaz! Intolerancia esetén sokkal enyhébbek a tünetek. Ez általában valamilyen gyomorpanasz amit az az étel okoz, melyet a kutya egy enzim hiányában nem tud megemészteni.

Allergia esetén a kutya szervezete ellenanyagot kezd termeli az étel valamelyik összetevője ellen. Az allergia okozója valamilyen típusú fehérje, melyet leggyakrabban a baromfihús szokott kiváltani. A tápok esetén érdemes az összetevőket is elolvasni, hiszen attól fügegtlenül, hogy egy táp nem csirkés izesítésű, gyakran tartalmaz baromfit. A hypoallergén tápok is nagy százalékban tartalmaznak baromfizsírt, így az extrém esetekben ez is kiválthatja az allergiát.

Az allergia kezelése

Ha a tünetek valamelyikét hosszabb távon észrevesszük kedvencünkön, gyanakodhatunk ételallergiára. Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy melyik összetevőre allergizál kedvencünk, teljes váltásra lesz szükség. A jelenlegi tápját váltsuk le, egy tőle teljes mértékben különböző (más ízű, összetevőjű), lehetőleg hypoallerén eledelre. Csirke allergia gyanúja esetén az N&D Ocean tőkehal, narancs, sütőtök tápja megfelelő választás, mivel egyáltalán nem tartalmaz csirkét, csirkezsírt vagy baromfizsírt. Természetesen az új táp bevezetését fokozatosan végezzük el a hasmenés és gyomorpanaszok elkerülése érdekében. Ebben az időszaban lehetőleg semmilyen más ételt ne adjunk Neki! Jutalomfalatnak is használjuk a tápot.

Ha kedvencünk már teljesen átállt az új eledelre, figyeljük a változást. Kb. 2-3 hétre lesz szükség ahhoz, hogy kiürüljün a kutya szervezetéből az allergiát okozó anyag. Ezt követően ha megszűnnek a tünetek, kedvencünk biztosan valamilyen ételre volt allergiás. Ahhoz, hogy kiderítsük mi az, fokozatosan új ételeket kell bevezetnünk az étrendjébe. Ha az adott összetevőre néhány 1-2 héten belül nincs semmilyen allergiás reakció, próbálhatjuk a következőt!

Ha gyorsabb eredményt szeretnénk, forduljunk állatorvoshoz, ahol allergitesztet végeznek a kutyuson és megállapítják, hogy mi okozza a tüneteket.

Ételallergia esetén mindenképp válasszunk jó minőségű, hypoallergén tápot. A kezelésének felgyorsítása érdekében táplálékkiegészítőkkel is támogathatjuk és megkönnyíthetjük kedvencünk életét.

Viszketés, bőrproblémák esetén ajánlott a Lenmag olaj, mely nagy mennyiségű Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat tartalmaz. A legjelentősebb az alfa-linolénsav, melynek a legfontosabb előnye a bőrre gyakorolt jótékony hatása. Csökkenti a viszketést és a különböző bőrpanaszokat.

Az allergia megszüntetésére a Huminsav a leggyakrabban használt és legeredményesebb táplálékkiegészítő. Megköti a méreganyagokat, majd nem szívódik fel, hanem távozik a toxinnal együtt kutya szervezetéből. Kiváló antioxidáns, segíti a szabad gyökök megkötését, így nem csak a méregtelenítéssel segíti kutyusod allergiás tüneteit mérsékelni. Optimalizálja a bél PH-ját, csökkenti a káros mikroorganizmusok számát az emésztőrendszerben.