Skip to main content

Igen tudjuk, nem szép dolog hazudni, de néha mindenkinél becsúszik egy-egy kisebb füllentés. De vajon a kutyusunk tudja, ha megpróbáljuk átverni? Egy új kutatás szerint kedvencünk észreveszi azt, ha nem mondunk igazat. De vajon ez tényleg így van?

Gesztusok, jelzések

A kutyák háziasítása egy új szintre emelte a kommunikációt köztük és az emberek között. Nagyon sok gesztust átvettek tőlünk, mint például a szemkontaktus keresése vagy a “mutogatás”. Ha nem hiszed el, próbálj ki egy trükköt. Rakj közéd és a kutyusod közé egy finom falatot, majd nézz el oldalra, mintha figyelnél valamit. Ha egy kis idő elteltével is ott van még a falatka, akkor Neked egy nagyon jól nevelt kutyusod van.

Felismerik a hazugságot?

Kedvencünk annyira ismeri már a gesztusainkat és jelzéseinket, hogy azt nem is gondolnánk. De akkor vajon tudják mikor hazudunk? Egy japán kutatás szerint a kutyák nem csak megfigyelnek minket, meg is ítélnek és gyorsan elveszíthetik a bizalmat az emberek felé. Azt is megállapították, hogy ezt a bizalmatlanságot hosszú ideig tartják.

A kutatás

A kutatást 34 kutyán végezték el. Mindegyik előtt 2 edény volt, az egyik tele étellel a másik pedig üres. A felmérés 3 körből állt.

Az első körben egy a kutatásban részt vevő ember rámutatott az étellel teli edényre, amit a kutya szívesen elfogyasztana. A második körben a ugyanezt tette, csak most az üres edényt mutatta meg, és emiatt a kutyusok összezavarodtak. A harmadik körben újra az étellel tele edényt mutatta meg Nekik, a legtöbbjük azonban már nem hitték el, nem bíztak benne.

A kísérletet újra megcsinálták egy másik személlyel, aki ugyanúgy az első körben a tele edényre mutatott, és a kutyusok probléma nélkül hittek is Neki.

Tehát a kutyusok miután a rossz edényre mutatott rá egy adott személy, a következő körben már nem hittek Neki, ezzel alátámasztva a tényt, hogy a “hazugság” után már nem bíztak meg benne.

A kutyusok hűsége nem csak a kapott szeretet és étel miatt alakul ki, ez egy jel arra, hogy bíznak bennünk, megérdemeltük!

Leave a Reply