Skip to main content

Igazából már nem is létezik olyan, hogy kullancsszezon, hiszen manapság már szinte az év 365 napján jelen vannak a kullancsok. Sokan tévesen azt hiszik, hogy csak a melegebb időben Április-Május környékén kerülnek elő ezek a kis vérszívók és Szeptember-Október körül már el is köszönhetünk Tőlük. Ez sajnos NEM így van! Rendkívül fontos tudnunk, hogy a mai időjáráshoz igazodva szinte már az év minden napján ki vannak téve kedvenceink ezeknek a veszélyes kis teremtményeknek.

A kullancsok nem szeretik a hideget és a nagyon meleg időszakot. Tehát a szakadó hóesésben és -10 fokban valószínűleg nem fogunk velük találkozni. Ám abban a pillanatban, ahogy az idő 0 °C felé emelkedik, előbújnak a rejtekhelyükről. És nyáron sem szabad megfeledkeznünk róluk, hiszen hiába viselik nehezen a forróságot, még akkor is szívesen teszik tönkre a Gazdik és kedvencük napjait… De miért is annyira fontos védekeznünk ellenük és hogyan tehetjük ezt meg hatékonyan?

A kullancsok által terjesztett betegségek

Biztosan mindenki hallott már ezekről a betegségekről, melyek akár nagyon súlyos károkat vagy halált is okozhatnak. A Lyme-kór a kutya mozgásszervrendszerét támadja meg, elsősorban a csípéshez közeli ízületeket. Már a korai szakaszban jól láthatóak a mozgásbeli nehézségek, kialakulhat ízületi gyulladás, láz. Az időben felismert Lyme-kór antibiotikummal kezelhető, ha azonban nem vesszük észre az intő jeleket, krónikus ízületi problémák és veseelégtelenség alakul ki, mely akár halálhoz is vezethet. A Babézia is ismerős lehet sokatok számára, melyet egy a kullancsok által terjesztett parazita okozhat. A kutya vérébe jutva nagyon hamar elkezd romlani az állapota. A tünetei: étvágytalanság, magas láz és sötét vizelet. Azonnali kezelést igényel, mivel anélkül pár nap alatt halált okoz. Az agyhártyagyulladás elsősorban a legyengült immunrendszerre veszélyes. A gyulladás magas lázzal, ízületi fájdalmakkal, hányással és szédüléssel jár. Ha időben észrevesszük a tüneteket, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

Mit tegyünk ha kullancsot találunk?

Ha kullancsot látunk kedvencünkben, fontos, hogy gyorsan cselekedjünk. Először is távolítsuk el a kullancsot egy kifejezetten ezt a célt szolgáló Kullancskiszedő csipesszel. Hogy miért nem jó a sima szemöldökcsipesz? A kullancs a betegségeket terjesztő kórokozókat a testükben hordozzák, így nagyon fontos az eltávolítás módja! Ügyeljünk arra, hogy soha NE nyomjuk meg a testüket, hiszen azzal szó szerint “belepréseljük” kedvencünk testébe a kórokozókat. A kullancskiszedő csipesszel a testet nem sértve tudjuk eltávolítani Őket. A fej beszakadása esetén ne ijedjünk meg! Abban nem található semmilyen kórokozó, így nem veszélyes kedvencünkre nézve abban az esetben, ha a kullancsot időben eltávolítottuk.

Hogyan védekezz a kullancsok ellen?

  1. Minden séta után nézd át kedvencedet! Tévhit, hogy a kullancsok csak az erdőkben és a mezőkön jelentenek veszélyt kedvencünk számára. Akár egy az utcán megtett rövid séta során is könnyedén összeszedhetnek kullancsot! Ezek a paraziták a bokrokon, fűszálakon, cserjéken és bármilyen fán is vígan eléldegélnek, így sehol sem lehetünk biztonságban Tőlük.
  2. Parazitaellenes készítményekkel minimálisra csökkenthetjük az esélyét annak, hogy kedvencünk összeszedjen egy vérszívót. Manapság nagyon sokféle termék közül választhatunk, érdemes kedvencünk életmódjához és fajtájához megfelelőt választanunk.

Parazitaellenes készítmények

Léteznek belsőlegesen és külsőlegesen alkalmazható készítmények. Belsőleges a tabletta, mely a szervezetbe jutva fejti ki hatását. A csípést követően a kullancs idegrendszerére hatva megöli azt. Külsőlegesen alkalmazható készítmények a nyakörvek, spot-onok, sprayk. De ezekből sem mindegy, hogy milyet választunk kedvencünknek.

  • Nyakörvek: A kullancs és bolha elleni nyakörvek a kutyával való érintkezést követően fejtik ki hatásukat. Folyamatos hordás mellett, egyenletesen fejtik ki hatásukat a kutya teljes testfelületén. A jobb minőségű nyakörvek pedig már vízállóak is. Általában hosszabb ideig, akár 7-8 hónapon át is védelmet nyújtanak.
  • Spot-on: A legtöbb spot-on bolha és kullancs ellen is véd. Közvetlenül a bőrre csepegtetve 30 napos védelmet nyújt. Spot-on esetén figyeljünk arra, hogy a kutyus lehetőleg ne érintkezzen vízzel. A kutyát ha szükséges, mindig két használat között fürdessük meg.
  • Spray: A kullancs elleni sprayk esetén azonnali hatást érhetünk el a kutya teljes testfelületét befújva. Akár már a 2 naposnál idősebb kutyusok esetén is alkalmazható. Minden séta, kirándulás előtt szükséges alkalmazni.

Mi az a repellens hatás?

Azok a készítmények, melyeknek nincs repellens hatásuk, csak a csípést követően fejtik ki hatásukat. A kullancsoknak nem kell érintkezniük a kutya vérével ahhoz, hogy elpusztuljanak. Ilyen termékek a nyakörvek, spot-onok és sprayk is.