Skip to main content

Ha új kutyus kerül a családba, legyen az kölyök vagy felnőtt, van néhány dolog amit meg kell tennünk a kutyus és a saját érdekünkben. Természetes, hogy szeretnénk őt biztonságban tudni. Akinek van vagy volt kutyusa tudja, hogy ő mindenhova követni fog minket, minden érdekli majd, mindent szépen meg fog vizsgálni. Íme néhány alapvető óvintézkedés az érdekükben:

A ház körül

Fontos, hogy mielőtt megérkezik hozzánk az új kedvencünk, nézzünk körül a házban. Ilyen például, hogy a kuka zárt helyen van-e? Mivel tudjuk, hogy a kutyák kíváncsi természetűek, hajlamosak átnézni a szemetest is. A tisztítószerek, vegyszerek szintén el vannak-e zárva? Ezek mérgezőek is lehetnek akár a kutyusra! A kertben a kerítéseken nincsen rés? Nehogy felfedező útra induljon a kis kedvencünk…

Hasznos kiegészítő lehet új kutyáknál is egy térelválasztó, amivel akár ki vagy be tudjuk zárni a kutyusunkat valahova, anélkül, hogy teljesen elszeparálnánk magunktól.

Séta

A séta mindennapos program a kutyások számára. Amellett, hogy a kutyusok imádnak felfedezni, találkozni más kutyákkal, nagyon kell figyelnünk a biztonságukra is. Ha olyan környéken sétálsz kedvenceddel ahol kóbor kutyák lehetnek, vagy esetleg egy erdő közelében ahol akár vadon élő állatok is megfordulhatnak, mindig tartsd nyitva a szemed. Érdemes ilyen esetekben paprika sprayt hordani magunkkal.

Az esti sétáknál pedig fokozottan figyeljünk az autósokra, biciklisekre. Érdemes fényvisszaverős hámot és/vagy világítós nyakörvet adni a kutyusra, így mi is szemmel tarthatjuk, hogy merre bóklászik és még az autósok is látni fogják már messziről.

Lopás

Sokan nem is gondolnak erre, de egyre többet hallhatjuk akár a hírekben vagy a közösségi oldalakon, hogy ellopják a kutyákat. Fontos, hogy mindig tudjuk, hogy merre jár a kutyus és ha egyedül hagyjuk kint a kertben legyünk biztosak abban, hogy a kerítés és a kapu is biztonságos, jól védett. A riasztós vagy a kamerás rendszer a legbiztonságosabb, hiszen azonnal jelez ha illetéktelenek lépnek a területre, a kamerával pedig a rögzített képről/videóról beazonosíthatjuk a tolvajt is.

Felelősség

Magyarországon szerencsére már kötelező minden kutyusba mikrochipet helyezni, amivel könnyen azonosíthatják őt, valamint tartalmazza a Gazdi nevét és telefonszámát is, így az elkóborolt kedvencek is hamar hazakerülhetnek. Fontos, hogy ha elköltözünk vagy megváltozik a telefonszámunk azonnal frissítsük a chipen lévő adatokat.

A kötelező oltások nagyon fontosak a kutyus egész életében, így kerülhetjük el a leggyakoribb betegségeket, amit akár az utcán is összeszedhetnek. Bármilyen problémát látunk kutyusunkon, azonnal vigyük el állatorvoshoz. A betegségek leggyakoribb tünetei az étvágytalanság, kiszáradás, fáradékonyság, kedvtelenség. Ha ezeket hosszabb ideig tapasztaljuk kedvencünkön, mindenképp nézze meg egy állatorvos. A kutyusunk egészsége a legfontosabb!

Leave a Reply