Skip to main content

Kutyusod örömében mindig rád ugrik ha hazaértél? Esetleg az ismerőseidre is vagy bárkire aki kedvesen néz rá vagy hozzászól? ? Sajnos sokan nem szeretik ha a kutyus felugrik rá, főleg egy jó kis sáros séta után. A legtöbb Gazdi pedig nem tudja leszoktatni a kutyusát erről a “rossz” viselkedésről. Összeszedtünk néhány tippet, hogy hogyan tudod kutyusod leszoktatni erről egyszerűen.

1. Válasszunk egy új “viselkedést”

Az első lépés a legegyszerűbb. Válasszunk egy új szokást a kutyusnak az üdvözlésre. Például ha a munkából hazaérve a kutyus óriás léptekkel rohan feléd és már készül a hatalmas ugrással egybekötött nyálas üdvözlésre, mit szeretnél helyette? Egy pacsit? Vagy csak egy szimpla leülést?

Válasszuk most példának a pacsit. Ha belépsz az ajtón rögtön kérj egy pacsit kutyusodtól, ezzel megelőzve azt, hogy rád ugorjon. Ha a kutyus nem fogad szót és mégis inkább az ugrálást választja, fordíts neki hátat és ne figyelj rá. Ezzel úgymond megbüntetjük őt, valamint tudomásul veszi, hogy a felugrás nem egy pozitív dolog. Ezt ismételjük többször, majd ha a kutyus elvégzi a feladatot, dicsérjük és jutalmazzuk meg.

2. Nincs több jutalom a rossz viselkedésért

Az egyik legnehezebb része ennek a folyamatnak, hogy mindenki ugyanúgy kezelje ezt. Tehát, ha elkezdtük a tanulási folyamatot, a rossz viselkedés elutasítását, akkor mindenkinek a családban ugyanígy kell tennie. Senki nem engedheti meg a kutyusnak, hogy felugráljon. Akár egyetlen engedékeny pillanat elronthatja a tanulást, mivel a kutyusokat nagyon könnyen összezavarhatjuk ezzel. Ha nem szabad, akkor senkinél nem szabad!

3. Nincs több ugrálás az ajtóban!

Ha megtanulta a kutyus az első feladatot, ideje elkezdeni másokkal is megpróbálni azt. Erre tökéletes alkalom egy szülinap vagy egy családi összejövetel. A kutyusnak meg kell tanulnia, hogy nem ugrálhat fel mindenkire, aki belép az ajtón így üdvözölve őket. Tehát válasszuk ki azt a viselkedést, amit szeretnék, hogy a kutyus csináljon, amikor csengetnek vagy kopogtatnak az ajtón. A legegyszerűbb, az “Ül” és “Marad” vezényszó használata. A kutyust pórázon tartva ültessük le ha csengetnek, és próbáljuk nyugodtan tartani amíg a vendég bejön, ne engedjük neki, hogy felugorjon rá. Valószínűleg több időt fog igénybe venni, amíg a kutyus megtanulja, hogy nyugodtan megvárja, amíg bejön valaki az ajtón, de sok kitartással és türelemmel biztosan sikerrel járunk!

Leave a Reply