Skip to main content

Mi jut eszünkbe először amikor meghalljuk a bolha szót? Kis apró, ugráló, sok-sok fejfását okozó bogarak. Állandó viszketés és vakarózás a kutyusoknak. Ha észrevesszük a bolhákat a kutyuson azonnal beszaladunk a kisállat boltba, veszünk valamilyen bolhairtó spray-t vagy sampont, majd örülünk, hogy ilyen gyorsan megszabadultunk tőlük. Ám ezek az alattomos kis lények nem tűnnek el olyan könnyen, mint ahogy azt mi szeretnénk. 1-2 hét múlva újra feltűnhetnek a láthatáron..

Íme 3 ok, amiért olyan nehéz tőlük megszabadulni.

Nagyon gyorsan szaporodnak

Hihetetlen, de a bolhák akár napi 50 petét is lerakhatnak. Az egyik ok amiért olyan nehéz tőlük megszabadulni, hogy iszonyúan gyorsan szaporodnak. A felnőtt nőstények átlagosan napi 20-30, de akár 50 petét is lerakhatnak. Tehát nem elég csak a meglévő bolhákat kiirtani, a környezetet is meg kell tisztítani a petéktől! A bolhák általában a gazda szervezetre, esetünkben kedvenceinkre rakják le a petéket. Így egy irtásnál ha csupán a kifejlett bolhákat írtuk ki, a peték néhány hét múlva kikelnek és kezdődik minden elölről. Fontos, hogy minden területet, a szőnyeget, a padlót és minden kis rést többször alaposan porszívózzunk át ahol a kutyus gyakran meg szokott fordulni, mivel a peték könnyen lepotyoghatnak a bundájáról.

A bolha 4 életciklusa

Egy másik ok amiért nehéz tőlük megszabadulni, azok az életciklusai. Egy felnőtt bolha kiirtása nem fog végezni a másik 3 életciklusban lévőkkel. A bolhák életciklusa 4 szakaszból áll: pete, lárva, báb és felnőtt. A pete szakasz 2 nap és 2 hét között van. Ezután a lárva szakasz néhány hétig tart, amíg táplálkoznak a környezetben található anyagokból. A báb szakasz néhány naptól akár néhány hétig is terjedhet. Ha a környezet nem megfelelő a kifejlődésre, a báb akár hetekig vagy évekig védheti azt, amíg megfelelővé nem válik a környezet.

Nem minden kezelés működik

A bolha irtásra számtalan elérhető lehetőség van: különböző vényköteles gyógyszerek, spray-k, nyakörvek, kezelések, IGR (növekedés szabályzó) stb.

Az IGR például felnőtt bolhákat, tojásokat és lárvákat öl meg, ám ezek nem befolyásolják a báb stádiumát. Ezek a bábok kikelhetnek, és néhány héttel az IGR használata után újra problémát okoznak a bolhák. Ez nem azt jelenti, hogy nem hatásos! Az IGR használatán kívül alaposan meg kell tisztítanunk a környezetet is. Alapos, akár napi többszöri porszívózással, minden apró zugot beleértve, véglegesen eltűnhetnek a kis borzalmak.

Leave a Reply