Skip to main content

Sajnos egyszer eljön az idő, amikor a mindig fitt és aktív kedvencünk betölti az X évet, és már látszik rajta, hogy picit lassabb, nem olyan érdeklődő és már nem akar játszani sem. Az idősebb korban sem szabad elhanyagolnunk Őt, csupán változtatnunk kell az eddigi szokásokon. Íme néhány tipp idős kutyusoknak:

1. Kérdezzünk meg egy szakértőt

Mielőtt teljesen megváltoztatnánk a kutyus napi rutinját, érdemes összegyűjteni azokat a kérdéseket, amire esetleg nem tudjuk a választ, és konzultálni az állatorvossal. Tökéletesen Ő tudja megmondani azt, hogy a kutyusodnak pontosan milyen változtatások szükségesek az életében, pl. étrend, testmozgás szempontjából. Az orvos felméri a kutyus fizikai állapotát és egy neki tökéletes “gyakorlatot” állít össze.

2. Élvezzük a napi sétát együtt

A napi séta minden kutyusnál ajánlott, és ez az idősebb kutyusoknál sem kivétel. Kutyusod valószínűleg már nem fog bírni egy több órán át tartó hatalmas felfedező túrát, viszont biztosan élvezni fog egy rövidebb kis sétát. Hagyjuk őt szimatolni, hiszen ez nem csak a fiatalabb kutyusoknak élvezet. Kezdjünk rövidebb sétákkal, majd tegyük mindig egy picit hosszabbá.

3. Lassan kezdjük el

Ha elkezdjük egy idősebb kutyus napi rutinját változtatni, fontos, hogy lassan haladjunk! Ahogy nálunk embereknél, úgy a kutyusoknál is nehézkesebben megy a mozgás idősebb korban, hamarabb fáradnak el ők is. Óvakodjunk az esetleges sérülésektől. Ha új sétáltatási rutint vezetünk be a kutyus életébe, kezdjük először valamilyen sík terepen, majd fokozatosan növeljük a séták hosszát és változtassunk a területen.

Ha valamilyen új sportot vezetünk be az életükbe pl. úszás, figyeljük meg, hogy meddig tudják aktívan csinálni, valamint, hogy utána hogyan viselkednek. Pár alkalom után, ha nem veszünk észre rajtuk semmilyen furcsa viselkedést, nyugodtan maradhat az új sport.

4. Bemelegítés

Az öreg csontoknak, ízületeknek nem árt egy séta vagy bármilyen fizikai tevékenység előtt a bemelegítés. Kifejezetten ajánlott ízületi problémákkal küzdő kutyusok számára. Ilyen esetben érdemes előtte néhány kört megtenni a lakásban vagy az udvaron, mielőtt elindulnánk a hosszabb sétára.

5. Alacsony hatású gyakorlatok

A kutyák 80%-nak 8 éves korukra kialakul valamilyen ízületi betegség. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden mókának vége és nincs több hosszú séta és hatalmas játékok. Az alacsony hatású gyakorlatok teljesen alkalmasak az ilyen problémákkal küzdő kutyusoknak. A séta, úszás, benti játékok élvezhetőek és ártalmatlanok számukra, ha odafigyelünk rájuk. Ezekkel a gyakorlatokkal kondiban tarthatjuk kedvencünket anélkül, hogy az ízületei terheljük. Fontos azokat a tevékenységeket kerülni, amelyek igénybe veszik az ízületeket, pl. ugrálás, futás.

Leave a Reply