Skip to main content

Minden Gazdi életében elérkezik az a pillanat, amikor már látja kutyusán, hogy nem olyan, mint régen. Lassabb a mozgása, nem érdeklődik a játék iránt és a séta sem dobja fel úgy, mint régen. A blog első részében olvashattatok már 5 tippet az idősebb kutyusokhoz, most elhoztuk Nektek a második részt, amelyben újabb 5 tippel készültünk.

Ha az első részt még nem olvastad itt megteheted ? http://bit.ly/10tipporegkutyaknak1resz

6. Agymozgató feladatok

Az egyik mód arra, hogy idősebb kutyusod aktív maradjon ebben a korban is, ha a napi testmozgás mellé bevezetünk egy kis “mentális gyakorlatot” is. A Keresd meg! játékkal mentálisan fejleszthetjük Őt, emellett ez egy jó testmozgás is számára. Rejtsünk el valami finomságot a lakás különböző pontjain és hagyjuk Őt megkeresni azokat. Ezen kívül használhatunk interaktív játékokat is, valamint a séták során engedjük Őt szimatolni, “felfedezni”.

7. Figyeljünk a jelekre!

Bármilyen új játék vagy testmozgás esetén fontos figyelnünk kutyusunk reakcióját, viselkedését közben. Ha bármi arra utaló jelet látunk, hogy kedvencünknek fájdalmat okozhat az új mozgás, például lassabban megy, leül közben, vagy akár megáll, várjuk meg amíg kipiheni magát, majd ezt a reakciót figyelembe véve próbáljuk újból legközelebb. Pl. ha egy hosszabb séta során történt, következő alkalommal rövidebb sétára vigyük el, majd szép lassan fokozatosan emeljük a hosszúságot. A kutyák ritkán vonyítanak vagy “sírnak” ha valamilyen fájdalmuk van, ezért olyan fontos a testbeszédüket megfigyelni.

8. Legyünk következetesek

Amikor elkezdjük kedvencünk új rutinját kialakítani, legyünk következetesek! Minden nap egy 20 perces séta jobb, mint hétvégén egy 2 órás. Azok az idősebb kutyák akik nem mozognak minden nap egy keveset, hamarabb megsérülhetnek egy hosszabb séta vagy játék során. És a következetesség nem arra utal, hogy miden nap ugyan azt kell csinálnunk, csupán kövessük nyomon a mozgás intenzitását, valamint a mennyiségét. A feladatok ettől függően lehetnek változatosak, így a kutyus is jobban fogja élvezni. Minden nap más helyszín a sétára, vagy a játékra, valamint más-más otthoni játékok pl. Hétfőn “Keresd meg” játék, kedden interaktív fejlesztő, és így tovább.

9. Masszázs a séták után

Egy 10 perces kutyamasszázs segíthet megnyugtatni a kutyus izmait séta után, csökkentve a merevséget és a fájdalmat, valamint ezzel csökkentve a vérnyomást és javítva a vérkeringést. Tenyérrel, lassú mozdulatokkal masszírozzuk meg a kutyus teljes testét, ezt biztosan élvezni fogja egy fárasztó séta után.

10. Válaszd ki a Te kutyusodnak megfelelőt

Minden kutyus más és más, és ez így van az idősebbeknél is. Az ami az egyik kutyusnak megfelelő, nem biztos, hogy jó lesz a másik ugyanannyi idős kutyának. Nagyon fontos a megfelelő egyensúly megtalálása. Ha a kutyus hozzászokott a napi 20 perces sétákhoz, adjunk hozzá még 5 percet vagy csempésszünk bele egy rövid játékot. Figyeljünk kedvencünk testbeszédét, majd ha nem látunk semmilyen problémát, fokozatosan növeljük az aktivitását.

Ízületi vagy mozgásszervi problémákkal szenvedő kedvenceknél fontos kerülnünk a nagyobb terheléssel járó feladatokat, mint például futás vagy ugrálós játékok. Ilyen esetekben ajánlott a séta, az úszás és az interaktív játékok. Bármilyen probléma esetén mindenképp egyeztessünk az állatorvossal!

Leave a Reply