Skip to main content

Aki fürdette már kutyusát, az tudja miről beszélünk.. Kádból ki, megtöröl, aztán mehet az őrült rohangálás, dörgölőzés, bundarázás hosszú-hosszú perceken keresztül. ? De miért őrülnek meg minden egyes fürdetés után?

A legtöbb kutyus nem igazán szeret fürdeni, ezért amint vége ennek a kellemetlen procedúrának, így örülnek annak, hogy végre elszabadultak és levezethetik a felgyülemlett energiákat. De nem a megkönnyebbülés az egyetlen oka az őrült rohangálásnak: örülnek, hogy végre szabadok, visszanyerik a saját illatukat, próbálnak megszáradni, levezetik az energiát, próbálnak megszabadulni a fülükben lévő víztől.

1. Végre szabadok

Még ha kutyusod imádja a tavakat, folyókat, az úszást, a legtöbbjük akkor sem szereti a fürdést. Sok kutya stresszel a fürdetést illetően, úgy érzi visszafogják Őt. Elviselik, de nem szeretik! Örülnek és izgatottá válnak amikor végre kiszabadulhatnak a Gazdi “gonosz”, samponozó kezei közül. ?

2. Visszanyerik a saját illatukat

Mi talán imádjuk a finomabbnál-finomabb illatú samponokat, de kutyusunkról ezt már nem mondhatjuk el. Alig várják, hogy egy fürdetés után végre visszanyerjék saját illatukat. Mivel egy teljesen új illattal vannak beborítva tetőtől talpig, ezért próbálnak minél hamarabb újra “kutya illatúak” lenni és ennek érdekében beledörgölőznek és belehemperegnek mindenfélébe. Ez egy ősi ösztön, ami még a farkasoktól származik, akik mindenfélébe belehemperegtek, ezzel átadva az információt a falkának, hogy merre járt, mivel találkozott. Tehát kedvenceink, akik oly sokáig dolgoztak azon, hogy ilyen illatuk legyen és amitől mi pár perc alatt megszabadítottuk Őket, valószínűleg nem lesznek túl boldogok a fürdetést illetően..

3. Száradás

Ha csak nincsen professzionális szárítónk, elég nagy az esély rá, hogy kedvencünk bundája a hosszas törölgetést és szárítgatást követően is valamennyire vizes marad. Valószínűleg azzal is minden Gazdi szembesült már, hogy kedvence a csap elzárását követően kettő másodpercen belül úgy megrázza magát, hogy az Ő szárítását követően, magunkat is meg kell szárítani… Valamint a hempergőzés sem csak az illatok visszaszerzésének céljából történik, hanem a száradást is elősegíti.

4. Energia levezetés

A kutyusok bízva a Gazdiban nyugodtan ülnek és várják, hogy végre kész egyenek, miközben gyűlik és gyűlik bennük az energia. Ebbe a stresszes helyzetbe kerülve az agya nem áll meg, csak várja, hogy vége legyen. A teste menekülne, de az elméjének meg kell parancsolnia, hogy maradjon nyugodtan, és ezáltal rengeteg energia gyűlik össze benne. A fürdés végén a kutyus végre levezetheti az összes felgyülemlett energiát össze-vissza rohangálással.

5. Víz a fülekben

Az utolsó ok, amiért a kutyusok megőrülnek a fürdést követően az, hogy megpróbálnak a fülükben lévő víztől megszabadulni. Ha a kutyus a fejét dörzsöli a szőnyeghez/földhöz, valószínűleg ez történik éppen. Ez többször fordulhat elő az álló fülű kutyusoknál fürdetésnél, de akár egy nagyobb esős séta után is. Ilyenkor érdemes egy száraz kendővel finoman áttörölgetni a kutyus fülecskéjét.

Leave a Reply