Kosár

Ha kutyánkat a szabadba visszük, számos veszéllyel kell szembenéznünk. Elképzelhetetlen, hogy egy kutyát csupán négy fal között tartsunk, leginkább a szabadban érzik jól magukat és fajtától függetlenül kell nekik a szabadság és a mozgás ( persze tudjuk, hogy vannak a lustálkodó típusok, de azért nekik is kell néha-néha egy kis mozgás 🙂 )

Legfőbb ellenségük a kullancs, ami számos veszélyforrást is rejthet, ezért nem árt tisztában lenni ezzel a témával;

A kullancsok többféle fertőző betegséget is hordozhatnak, melyek veszélyt jelenthetnek kutyáinkra. Ezek közül az egyik legveszélyesebb a babesiosis, amelyet a Babesia canis nevezetű egysejtű parazita idéz elő. A kórokozó iránt főként a kutyák és a kutyafélék (róka, farkas, aranysakál) fogékonyak.

A betegség előfordulása Magyarországon az 1900-as évek eleje óta ismert. Mára már sajnos hazánk legnagyobb részén gyakori betegséggé vált.

A kutya babesiosisa terjedése:

Babesia canis közvetítői a kullancsok, leggyakrabban a Dermacentor reticularis kullancsfaj. A kullancsok kétfélképpen terjeszthetik a kórokozókat: a nőstények olyan tojásokat raknak le, amelyekből már fertőzött utódok kelnek ki (transovariális átvitel), illetve a kullancs korai fejlődési alakjai, vagyis a lárva vagy a lympha által a vérrel felvett babesiákat a következő fejlődési alak oltja be (transstadialis átvitel). A kórokozó vérszívás közben a kullancs nyálával kerül a gazdaszervezetbe. A fertőzött kullancsok a babesiákat nem azonnal a vérszívást követően, hanem csak két-három nap múlva juttatják az állatba, mert azok ennyi idő elteltével válnak fertőzőképessé a kullancs nyálmirigyében.

A kutyákban a betegség az évszakok változásától és a kullancsok aktivitásától függő szezonalitást mutat: az esetek száma tavasszal és ősszel a legmagasabb, télen és nyáron alacsonyabb, de ezekben az időszakokban is gyakori.

A betegség lefolyása:

Babesia canis a megfertőződött kutya vörösvértestjeiben osztódik.

A megfertőződött állatokban pár napos (legfeljebb két-három hetes) lappangási idő után súlyos klinikai tünetek jelentkeznek. A betegségnek a következő jelei vannak: magas láz, étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, kedvetlenség. Később sárgaság, vérfesték-vizelés alakul ki. (A beteg állatok vizelete csokoládébarnára színeződik a károsodott vörösvérsejtekből kiszabaduló vérfesték miatt.) Ritkán idegrendszeri tünetek mutatkoznak.

Szövődményként kialakulhat vesekárosodás, hasnyálmirigy gyulladás, autoimmun betegség, bénulás, idegrendszeri betegségek. A beteg kutyák időben végzett szakszerű állatorvosi ellátás híján pár nap alatt elpusztulnak.

Babesia canis kórjelzésére a megfestett vérminta mikroszkópos vizsgálata alkalmas.

Abban az esetben, ha a kutya a fenti tüneteket mutatja, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert a betegség korai szakaszában a szakszerű állatorvosi kezeléstől várható a gyors gyógyulás.

Védekezés, megelőzés:

Az ebeknél a tavasztól őszig terjedő időszakban a kullancs elleni szerekkel való rendszeres kezelés javasolt. Ennek lehetséges módjairól és lehetőségeiről kérjen tájékoztatást az állatorvostól. Erdős, bokros területeken való sétáltatás után a kutya testfelületének gondos átvizsgálása, a kullancsok mielőbbi eltávolítása (a kullancsot kullancskiszedő horoggal, óramutató járásával ellentétes irányba forgatva), és a csípés helyének fertőtlenítése ajánlható. A betegség ellen kutyáknak adható védőoltás, ennek részleteiről kérjen tájékoztatást az állatorvostól.

Összegezve; ha kutyusod a megszokottól eltérően kedvetlen, gyenge, nem nagyon, vagy egyáltalán nem fogad el ételt vagy vizet, akár a megszokottól eltérő, eldugott, csendes helyen fekszik szinte egész nap akkor azonnal vidd el állatorvosodhoz.

Fontos a megelőzés, de ha már kullancsot találsz kedvencedben fontos, hogy ne ess pánikba. Mindig legyen kéznél egy kullancs kiszedő horog , mivel a fertőzött kullancsok csak 2-3 nap múlva juttatják a babesiákat az állatba.  Előzd meg a fertőzést, ne 1-2 ezer forinton múljon kedvenced egészsége!

https://kutyakenyelem.hu/termek/2-db-kullancs-kiszedo-horog/

www.kutyakenyelem.hu

Irodalmi forrás:
Dr. Karsai Ferenc és Dr. Vörös Károly: Állatorvosi belgyógyászat I. A kutyák és macskák betegségei, Primavet Állatgyógyászati Kft.
Prof. Farkas Róbert: Piroplasmosis (babesiosis és theileriosis)