Skip to main content

Csörög a tápos zacskó,  kutyusod fülei és szimata akár egy radar, messziről kiszúrja ezeket a jeleket és pontosan tudja mi következik. Ilyenkor már pulzusa az egekben, szinte kiugrik a bőréből… Kaja kiöntve a megszokott edénybe, ha Gazdi már betanította kedvencét akkor ülve várja a vezényszót. És eljött a pillanat, indulhat az evés. Legtöbbször Kutyusunknál ilyenkor elkezdődik a versenyfutás az idővel. De honnan ez az ösztön?

Most menjünk vissza az időben egy kicsit. Mint sokan tudják a kutyák ősei a farkasok, akik falkában vadászó állatok. Sokszor előfordul, hogy nem tudnak minden nap elejteni zsákmányt, viszont ha sikerül, akkor általában nagyobb darab kerül terítékre. Ebből következik, hogy napokig nem esznek semmit, aztán egyszer csak egy óriási adagot. Valószínűleg ide vezethető vissza az, hogy amint étel kerül eléjük, gyorsan és azonnal meg akarják enni, mert bennük van az az ösztön, hogy “most vagy soha”, jól kell lakni. Több kutya együttes tartása esetén ehhez még hozzájöhet az étel féltése is. (Ilyen esetben érdemes külön helyiségben etetni a kutyákat.)

Másrészről amikor kutyusunk még pici, jó esetben a testvéreivel együtt étkezik. Ösztönösen megtanulja, hogy ha nem eszik elég gyorsan, nem sok jut neki. Sokszor mentett kutyusoknál előfordulhat, hogy a korábbi gazdájától (vagy az utcán) nem kapott rendszeresen enni, ezért amikor talált valami ehetőt, azonnal felfalta. Ezt sajnos akkor is folytatni fogja, ha már biztos, szerető helye van, hiszen megszokta, hogy ez szükséges az életben maradáshoz.

Tehát a habzsolás általában csak egy rossz beidegződés, ösztönös tett, amit egy kis praktikával és fegyelemmel ki lehet javítani.

Ha nem foglalkozunk vele, akkor viszont több szempontból veszélyt is jelenthet, nagyon nem tesz jót a mi kis háziasított kutyáinknak és komoly egészségügyi kockázatokat rejt. Könnyen előfordulhat az úgynevezett heveny gyomormegterhelés, ami szinte azonnali hányáshoz vezet. Felborulhat a bélflóra és hasmenés is kialakulhat. Mivel nem rág az állat, kevés ideig van a szájüregben a táplálék, nem keveredik megfelelően az szájüregi nedvekkel(nyál), így sokkal nehezebben szívódnak fel a tápanyagok. Arról ne is beszéljünk, hogy ha esetleg szilánkos, csontos az étel, akkor komoly sérülést is okozhat az emésztőcsatornában. Továbbá előfordulhat még félrenyelés és bizony gyomorcsavarodás is.

Sok Gazdi tapasztalta már, hogy kutyusa evés közben vagy közvetlen utána öklendezik, de nem hány. Ez már a habzsolás egyik korai jele. Ha csak száraz tápot adsz kedvencednek, a hirtelen fogyasztás során nem rágja meg rendesen, ráadásul a táppal együtt rengeteg levegőt is lenyelhet, ez pedig gázosodást, haspuffadást, kellemetlen szagú bélgázokat és esetenként hányást is okozhat. A habzsolás során megtapadhat a szárazeledel a gyomorban, ami később megdagad, és szoruláshoz, vagy akár bélelzáródáshoz  is vezethet. Ha csak nedves tápot kap, a gyorsan befalt adagtól hányhat, lehet, hogy hasmenése lesz. Ha csontos hús is van a napi adagjában, a habzsolás miatt fulladást, bélkárokat , hányást is okozhat a meg nem rágott csont.

Nem szabad hagyni tehát, hogy a kutyánk habzsoljon.
 Mindenképp szerezzünk be kutyusunknak egy habzsolás gátló tálat, (https://bit.ly/2PSI4Wr) mely lehetetlenné teszi, hogy szempillantás alatt végezzen az egész adagjával. Eleinte furcsa lesz számára, de rendkívül hamar megszokja és ezzel nagyon sok problémát ki tudsz zárni, ami kutyusoddal evés közben vagy után történhet.

www.kutyakenyelem.hu

Leave a Reply