Skip to main content

Számos kutatás bizonyítja, hogy a kutyák életkorát nem csak az befolyásolja, hogy milyen fajták vagy, hogy milyen felmenőkkel rendelkeznek, hanem bizony az életkörülményeik is. És ez jó hír nekünk, gazdiknak. Elvégre ez azt jelenti, hogy mi is befolyással lehetünk arra, hogy meddig lehetnek velünk kis kedvenceink.

Mitől függ a kutyák várható élettartama?

Az emberek életéhez hasonlóan a kutyusok élete is életszakaszokra bontható. Náluk is beszélhetünk kölyökkorról, kamaszkorról, felnőttkorról, időskorról és matuzsálemi korról. Korábban az volt az elterjedt, hogy a kutyák életkorát leginkább a genetika befolyásolja. Mára azonban ezt megcáfolták. A genetika mellett épp olyan fontos a táplálkozás, a mozgással teli életmód is. Valamint, ami a leginkább meglepő lehet, hogy óriási hatással van a várható élettartamra az őt ért traumák száma és azok nagysága. Hogy milyen traumák érhetik kis kedvenceinket? A gazdiváltás, az elvesztés, egy hosszú betegség vagy a menhelyre kerülés például súlyos traumák egy kutya életében. Ezek a múltbeli események maradandó nyomot hagynak, amelyek hosszú távon is negatív hatással lehetnek az életkorukra.

A keverék kutyák tovább élnek

Általánosságban elmondható, hogy a keverék kutyák tovább élnek, mint fajtiszta társaik és jobban viselik a korábban említett traumákat is. Ennek oka a nagyobb genetikai változatosság. Ez jobb ellenálló képességet biztosít számukra. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy átlagban egy évvel élnek tovább a keverék kutyák társaiknál és később kerülnek állandó gyógyszeres kezelés alá is időskorban.

 Tartsd frissen testben és lélekben egyaránt!

A kutyák agyának is szükséges van a folyamatos tanulásra, épp úgy, mint nekünk embereknek. Nem csak testben, de fejben sem szabad hagyni, hogy ellustuljon kutyusunk. Erre számos jó eszköz van, például a játékos ételadagolók, amelyekből némi gondolkodást és ügyességet igényel az élelem megszerzése. Az ilyen etetők legfőbb előnye, hogy megmozgatja az ebek agytekervényeit, hiszen meg kell dolgozzanak az ételért, így unaloműzés ellen is tökéletes. Ráadásul, így nem falják fel az összes eléjük tett tápot egyszerre.

Az erős izomzatuk megtartásának érdekében elengedhetetlenek a rendszeres átmozgató játékok, trükkök, akár a lakásban is. A mozgás segít az egészséges testsúly megtartásában és e mellett endorfint is termel kutyusunk agyában, amely által csökken bennük a stressz, ami elősegíti a hosszú életet.

Tápláld igényeire szabva!

Általánosságban elmondhatjuk, hogy minden kutyának másféle táplálásra van szüksége. Kutyád mérete, kora, súlya, és az, hogy mennyire él aktív életet nagyban meghatározza a táplálásának alapelveit. Nekünk, gazdiknak a kötelességünk, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápot kapjanak. Továbbá, rendkívül fontos, hogy bármekkora bociszemekkel is néznek ránk, ne etessük túl őket! Az elhízás számos kutyafajtánál rendkívül könnyen előfordulhat és egyéb betegségekhez vezethet!

A helyes táplálás alapja a napi kétszeri étkezés. Ehhez következesen tartanunk kell magunk. Valamint ahhoz is, hogy sétáltatás előtt soha ne adjunk enni kis kedvencünknek, mert a kutyáknál igen gyakori a bélcsavarodás, ami ilyenkor könnyedén bekövetkezhet. A reggeli és a vacsora ideje tehát sétáltatás után jön el minden esetben.

Minden esetben jóminőségű tápot válasszunk kutyusunknak. Sajnos megesik, hogy nem tehetjük meg, hogy az igen drága, de jó minőségű tápot vásároljuk meg. Ez esetben főzzünk kedvencünknek, például rizset, farhátat stb. A nagyon olcsó és másfél kilógrammos kutyakonzerveket felejtsük el! Gondoljuk végig, hogy mennyi hús lehet ezekben a termékekben. A legtöbb esetben tele vannak szójával és tartósítószerekkel, amelyek nem ígérnek hosszú életet kutyánknak.

Előzd meg a bajt!

Rendszeresen vidd el ebed általános vizsgálatra, mert így időben diagnosztizálni tudják, ha véletlenül valamilyen betegsége lenne. És ha időben észreveszik a bajt, akkor kezelni is tudják, ezzel meghosszabbítva a kutyus életét. Életkorának előrehaladtával egyre gyakrabban látogassatok el állatorvoshoz. A szakemberek javaslata szerint évente legalább kétszer akkor is, ha látszólag egészséges.

A megelőzés a fogak esetében is nagyon fontos. Rendszeresen tisztítanunk kell kutyusunk fogait, akár egy ilyen egyszerű kisállat fogkefével. Azonban, ilyenkor is szükség van időnként állatorvos általi tisztításra. Ne feledd, hogy a fogászati kezelések elhanyagolása később számos komplikációval járhat.

 

Tehát, röviden összefoglalva úgy lehet melletted legtovább hű társad, ha traumáktól mentes életet próbálsz biztosítani neki. Ha odafigyelsz rá, hogy testileg és szellemileg is karban legyen tartva. Ha megfelelő ételt vásárolsz neki és ha rendszeresen elviszed állatorvoshoz, hogy megvizsgálják. Mindössze ezt a néhány dolgot betartva, akár évekkel is meghosszabbíthatod az életét!

Leave a Reply