Skip to main content

A sétáltatás minden gazdi és kutya életének szerves része. Essen a hó, az eső vagy legyen borzasztó kánikula, ez az a tevékenység, ami nem maradhat el. Egy gondos gazdi tudja, hogy kutyájának a sétáltatás a nap fénypontja. Ilyenkor végzi el a szükséges dolgait, szaglászik, találkozik más kutyákkal és ami a legfontosabb: a gazdájával lehet, amikor ő irányít, övé a főszerep.

Ezt olvasva, biztos felmerült benned a kérdés, hogy mi az, hogy ilyenkor ő irányít és övé a főszerep? Erre a válasz nagyon egyszerű. Ahhoz, hogy a sétáltatás valóban élményekkel teli legyen kutyusod számára, át kell adnod neki a gyeplőt. Hagyd, hogy mindent megszaglásszon, hogy elidőzzön az egyes helyeken. Ezek számára olyan élményt jelentenek, mint amikor mi elmegyünk egy kiállításra vagy nyaralásunk során egy meseszép városba látogatunk el, ahol szabadon gyönyörködünk a tájban. Rendkívül frusztráló számukra, ha folyamatosan rángatjuk és nem hagyjuk, hogy elmerüljenek a szagok kavalkádjában. Mintha minket egy idegenvezető folyamatosan noszogatna, hogy siessünk már, pedig még szét sem néztünk.

Tehát, igyekezzünk ne csak végig sétálni a rutin útvonalon, megállni egy kicsit a megszokott rutin helyeken. Sajnos, sokszor látni kutyás helyeken, hogy a gazdi dobálja a játékot kutyájának, közben a telefonját nyomkodja. Ilyenkor a kutya hosszú ideig csak ül előtte és várja, hogy a gazdi eldobja újra a labdát két Insta poszt között. Szomorú és szívfacsaró látvány ez, hiszen a kutyasétáltatás lényege, hogy értékes időt töltsünk együtt kutyusunkkal. Tegyük tehát félre a kütyünket erre a kis időre és szánjunk egy kis időt arra, hogy elméjítsük a kapcsolatot kis kedvencünkkel. Ezen felül a játékok segítik a szellemi, fizikális és érzelmi fejlődését is a kutyának. Hogyan szórakoztassunk tehát sétáltatás közben legjobb barátunkat?

  1. Kincsvadászat

Rejtsd el kedvenc játékát valahol a parkban egy fa mögött, vagy egytetszőleges helyen és próbáld meg rávenni, hogy találja meg. Kezdd úgy, hogy lássa merre mérsz és hol hagyod a játékot. Így könnyebben megtalálja és már az elején is sikerélménye lesz. Ha megtalálta kincset, akkor jutalmazd meg bátran. Ezt a játékot játszva, tökéletes alkalom nyílik arra is, hogy a „marad” vezényszót gyakoroljátok.

  1. Akadálypálya

Tedd érdekesebbé a napi rutint! Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak olyanokra, amelyek szembe jönnek veled egy sétáltatás során. Egy kis lépcsőzés, padra fel és leugrás, villanyoszlopok kikerülése, röviden bármi, ami új kihívást jelenthet kutyádnak.

  1. Állj, mehetsz!

Ez egy nagyon egyszerű dolognak tűnik. Azonban, nagy odafigyelést igényel kutyánktól. Mindössze annyit kell tenned, hogy séta közben állj meg és add ki a vezényszót: állj! Majd folytathatod a „Mehetsz!”-el. Ez az egyszerű feladat fejleszti a figyelmét, az engedelmességét és fárasztja a kutyád mentálisan.

  1. Kövess!

Szintén egy nagyon egyszerű játék, amellyel izgalmasabb lehet a séta. Valamint felkeltheted vele kutyusod figyelmét és mélyítheted a kettőtök között lévő kapcsolatot. Séta közben egyszerűen csak változtass irányt, fordulj jobbra, balra, vagy hátra. Kutyádnak így folyamatosan figyelnie kell téged és az irányt is, hogy éppen merre mentek.

A közös játékoknak csak a rossz idő vethet véget, azonban fontos, hogy ilyenkor is játsz kutyusoddal. Ilyenkor tökéletes alternatívát jelent a K9 kutyajáték, amellyel a szobában is játszhattok egy jót ebeddel.

Ne felejtsd el, hogy egy ideális során, a kutya megkapja a szabadságot, amitől kutyának érezheti magát, szaglászhat, elidőzhet bárhol. Ez után pedig jöhetnek a játékok, amelyek lefárasztják és fejlesztik mind testileg, mind pedig szellemileg. Mindig figyelj oda rá, hogy megfelelő hám legyen kutyusodon, amelyben könnyedén megy a sétáltatás és a játék is. Remek választás lehet a webshopunkban is megtalálható ergonomikus kutyahám.

Leave a Reply