Skip to main content

Nem ritka jelenség, hogy megosztjuk kutyusunkkal, amit épp eszünk. (Nem nagyon lehet neki ellenállni.)
Gyümölcs, egészséges, akkor neki miért ne adnánk belőle?
Azért figyeljünk oda!

Bár sok gyümölcs tökéletesen biztonságos a kutyák számára van, ami nagyon egészségtelen és egyenesen veszélyes. Kulcsfontosságú megtanulni, mely gyümölcsféléket ehetik meg.

Összeszedtük azokat a gyümölcsöket, amikből SEMMIKÉPP SEM szabad adni a kutyusnak, ezt minden Tudatos Gazdinak tudnia illik:

Avokádó
Kutyusunknak nem szabad avokádót adni.  Bár az avokádó egészséges táplálékként szolgálhat nekünk gazdiknak, de a kedvencünknek nem szabad adni. Az avokádóban található egy persin nevezetű anyag, amely egyfajta gombaölő. Ez az emberre teljesen veszélytelen, de a kutyák számára mérgező. Gyakran hányást és hasmenést okoz a kutyáknak.

Cseresznye
Szintén olyan gyümölcs, amit nem ehet a kutyánk. A mag körüli húsos részt nem, de a cseresznyemag cianidot tartalmaz, és ez mérgező. A cianid megzavarja a sejtek oxigénszállítását, ami azt jelenti, hogy a kutya vérsejtjei nem tudnak elegendő oxigént kapni.

Abban az esetben, ha kedvencünk mégis evett, például a kertben a földről, tartsuk szemmel. Árulkodó jelek lehetnek a tágult pupillák, a nehézlégzés és vörös íny, ezek a cianid mérgezés jelei.

Szőlő
Az utolsó tiltólistás gyümölcs a kutyusok számára: a szőlő.
A szőlő és a mazsolák (szárított szőlő) nagyon mérgezőnek bizonyultak a kutyák számára, függetlenül a kutya fajtájától, nemétől és életkorától.
Valójában a szőlő annyira mérgező, hogy akut hirtelen veseelégtelenséghez vezethet. Mindig figyeljünk oda, hogy a kutyánk ne férjen hozzá szőlőhöz.

Ezt a három gyümölcsöt jegyezzünk meg és semmiféleképpen ne adjunk kedvencünknek belőlünk.
Ha mégis enne valamelyikből, azonnal keressük fel állatorvosunkat!

Leave a Reply