Skip to main content

Szeretnénk, ha minden gazdi tisztában lenne azzal, milyen hatással van a kutyákra a csokoládé. Reméljük senkinek nem mondunk újat!

Nekünk is van kutyusunk, tudjuk, hogy nagyon nehéz ellenállni azoknak a hihetetlen cuki szemeknek és az aranyos kutya vigyornak, amit akkor tudnak produkálni mikor épp eszünk.

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is szeretnek enni. (Nagyon is.) Természetes, hogy a legfinomabb falatokból a drága kedvencünket is szeretnénk megkínálni. Ők persze a legnagyobb örömmel segítenek megszabadítani minket a meghagyott maradékoktól.

A kutyaeledel kifejezetten úgy van kialakítva, hogy biztosítsa a kutyák számára a táplálékot.
Az állatorvosok általában figyelmeztetnek arra, hogy korlátozzuk a kutyáknak adott emberi ételek mennyiségét. Sőt, egyes ételek egyszerűen nem alkalmasak a kutyák számára, ilyen például a csokoládé is.

Bármilyen kedvesen és kérően néz a kutyus, ne engedj, ne adj a csokiból neki!
Ez akár halálos cselekedet is lehet kutyusunk felé.

Szóval mi is az a csokoládéban, amely potenciálisan mérgező hatással van a kutyánkra?
Sokan úgy tudják, hogy a csokoládé koffeint tartalma a gond, de ez nem igaz. Mármint nem teljesen.
Noha a csokoládé nagyon kis mennyiségű koffeint tartalmaz, van egy másik összetevője, amely az igazi probléma, ez nem más, mint a teobromin.
A teobromin egy alkaloid, amely hasonló vegyület, mint a koffein. A kutyáknak azonban nincs olyan specifikus enzimük, mint az embereknek, amelyek alkalmasak a teobromin lebontására.
Ennek eredményeként túlstimulálhatja a kutyák központi idegrendszerét és kardiovaszkuláris rendszerét, ami fokozott vérnyomást, hányást, kiszáradást, hasi fájdalmakat, rohamokat és akár halált is okozhat.

Bizonyos típusú csokoládék több teobromint tartalmaznak, mint mások. Mindenféle csokiban megtalálható, még a fehérben is, azonban a legveszélyesebb típus az étcsokoládé. Az étcsoki körülbelül háromszor több teobrominnal rendelkezik, mint a tejcsokoládé.
Általános szabály: minél sötétebb a csokoládé, annál több teobromint tartalmaz.

Mekkora a kockázat a valóságban?
Minél kisebb a kutya, annál nagyobb a mérgezés veszélye. A mérgezés tünetei 6-12 óra alatt jelennek meg.
Tehát soha ne etessük kutyusunkat csokoládéval, de ha mégis azt gyanítjuk, hogy a kutyánk csokoládét evett, nézessük meg állatorvosunkkal.

Leave a Reply