Skip to main content

A kutya az ember legjobb barátja – tartja a mondás.
A közös utazás pedig nem csak jó, hanem egyenesen szuper.
Bár sajnos vannak akadályok, amiken át kell küzdeni magunkat szőrös kis kedvencünkkel, nagyon sokat kell tervezni és időnként (igazán) kreatívnak kell lenni.
Amennyiben sikerül legyűrni az akadályokat, valószínűleg gyönyörű emlékekkel tértek majd haza.

Egy közös utazás tervezésekor ne feledjük, hogy egyes éghajlati viszonyok nem ideálisak kutyánk számára. Bár rendkívüli az alkalmazkodóképességük, lehet, hogy nem éri meg azt, hogy kutyusunkat egy kirándulásért merőben más környezetbe erőltessük. Például egy apró kutyát ne vigyünk nagyon hideg helyekre, mint ahogy hidegkedvelő kutyával sem éri meg tikkasztó nyaralásra indulni.

Ha mégis úgy döntünk, hogy eltérő éghajlattal rendelkező országba utazunk kedvencünkkel, sok kiegészítő segíthet kutyusuknak, hogy kényelmesebben teljen az utazás.
Például meleg kabátok, dzsekik és takarók havas éghajlati viszonyokhoz.
Melegebb, napsütéses utakra pedig lehűthető dzsekik, jégakkus itató, vagy egy hűsítő matrac.
Arra is figyeljünk, hogy a forró aszfalt nehogy megégesse a tappancsait!

Ha úgy döntünk, hogy külföldi országba utazunk kedvencünkkel, akkor mindenképpen érdemes utána járnunk, hogy van-e valamilyen törvény vagy szabályzat a kutya utaztatása kapcsán.
Sok ország rendelkezik olyan törvényekkel, amelyeknek meg kell felelnie kutyusunknak, mielőtt beléphetünk vele az adott országba. Valószínűleg szüksége lesz egy érvényes állatútlevélre is. Állatútlevéllel kutyák, macskák és vadászgörények utazhatnak, az útlevelet az arra jogosult állatorvos állítja ki. Az útlevél csak érvényes veszettség elleni oltás meglétével érvényes, és csak így használható utazáshoz!
(Érdekesség: az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé. )

A legtöbb európai országba történő utazás esetén csak mikrochipnak kell lennie és igazolnunk kell a veszettség elleni oltásokat.  Noha a veszettség előfordulása az elmúlt évtizedekben csökkent, még mindig vannak olyan országok, amelyeknek előírásában karantén szabályok szerepelnek, ilyen például Ausztrália. Mindezek az előírások és szabályok sok fejtörést okoznak, ám a saját kutyánkért muszáj napra késznek lennünk.

Viszont ha autóút mellett döntünk, kedvencünket előre hozzá kell szokatni az utazáshoz. Először járjunk vele rövidebb kirándulásokra.
Utazás előtt érdemes egy kiadós sétát tennünk kutyusunkkal, mert így sokkal valószínűbb, hogy aludni fog az autóban, ezáltal kellemesebbé tudjuk nekik tenni az autóutat.
Soha ne hagyjuk egyedül a kocsiban. Az autó belső hőmérséklete még mindig sokkal-sokkal magasabb lehet, mint a külső hőmérséklet.
Az út során mindig biztosítsunk számára elegendő folyadékot is.

A gyerekektől eltérően a kutyák nem tudják megmondani, mikor kell könnyíteniük magukon, ráadásul a kutyáknak utazáshoz nagyobb mennyiségű levegőre van szükségük, mint az embereknek, mivel nem tudják lehűteni magukat. Ezért tartsunk gyakrabban WC-szünetet az út mentén (főleg, ha még nincs teljesen hozzászokva a hosszú utakhoz.) Reméljük, rengeteg csodaszép helyre juttok majd el a kutyusotokkal és sok szép emléket gyűjtötök.

A tökéletesen kényelmes utazásért összeraktuk egy 6 részes világjáró csomagot!
Így még könnyebbé válik majd a közös út:
https://www.kutyakenyelem.hu/termek/6-reszes-vilagjaro-csomag/

Leave a Reply