Skip to main content

Rengeteg féle kutyaeledel létezik a világon, ezek közül nagyon sok tartalmaz valamilyen zöldséget. A kérdés az, hogy ezek jó hatással vannak a kutyánkra vagy sem? Valamint, hogy milyen zöldségeket fogyaszthat és milyet nem?

A kutyáknak úgy, mint az embereknek szükségük van rostokra, vitaminra és ásványi anyagokra, melyet sok esetben különböző zöldségekben találhatunk meg. Tehát a válasz igen, jó, ha a kutyus étrendjében szerepel néhány zöldség is.

Miért jó a zöldség?

– a zöldségek általában alacsony kalóriatartalmú rost- és vitamin források, ez különösképpen a duci, fogyókúrára fogott ebeknél lehet fontos szempont

– a rostok segítik az emésztést és enyhítik a székrekedést

– rákkeltő és gyulladásgátló antioxidánsokat tartalmaznak

– a konzervekben általuk keletkezett víz segít a hidratálásban és a tápanyagok felszívódásában

De vigyázzunk!

Azoknál a kutyusoknál, akiknek a tápláléka eddig csak húsból állt, nem tudnak egyik napról a másikra zöldségre váltani. A hirtelen változtatás sajnos problémás lehet az emésztőrendszerére és hasmenést okozhat. Minden esetben, ha valamilyen új fajta ételt próbálunk kutyusunknak adni, azt szépen lassan, fokozatosan építsük be az étrendjébe.

Ha nem kimondottan kutyáknak készült ételt szeretnénk adni a kiskedvencünknek, mindenképp tájékozódjunk előtte arról, hogy azt szabad-e vagy sem! Például NEM ehet a kutyus szőlőt és mazsolát, ezek betegséget és vese károsodást okoznak.

Ezeket adjuk a kutyusnak!

Sütőtök – A kutyás üzletekben találhatunk sütőtök konzervet is. Ez hasznos lehet abban az esetben, ha a kutyus enyhe hasmenésben szenved. Egy kis adagot keverjünk el a száraz ételével, és néhány nap alatt helyre áll a pocak probléma.

Répa – A sárgarépa köztudottan segít a szem egészségének megőrzésében. Béta-karotin tartalmuk elősegíti a rák kialakulásának megelőzését. A répa C, D, E, K vitaminban, kalciumban, magnéziumban, vasban, és sok egyéb hasznos tápanyagban gazdag, melyek nélkülözhetetlenek az emésztés és az immunrendszer támogatásában.

Spenót – A spenót kivételesen gazdag vasforrás. Nagyon sok kalcium, kálium, rost, A, B6 és K vitamint tartalmaz. A spenótban található különböző tápanyagok csökkentik a gyulladások és a rák kialakulásának kockázatát.

Brokkoli – A brokkoli szintén vitaminokban és értékes tápanyagokban gazdag zöldség, valamint olyan fitokémiai anyagokat tartalmaz, mely segít megelőzné a rák kialakulását. Alacsony glikémiás indexű étel, tehát nem növeli a vér glükózszintjét, és segít a súlygyarapodásban. DE vigyázni kell vele, mert nagy mennyiségű fogyasztás esetén csökkenti a pajzsmirigy működését.

Zeller – Amellett, hogy vitaminokban és tápanyagokban gazdag, olyan fitokémiai anyagokat tartalmaz, melyek segítenek a daganatok leküzdésében, csökkentik az kutyus szorongását, semlegesítik a savas hasat, valamint csökkentik a koleszterinszintet.

Zöldbab – A zöldbabnak kardiovaszkuláris előnyei vannak, mivel omega-3 zsírsavakat tartalmaz, ezzel csökkentve a vér zsírszintjét, valamint védi azt az oxigénkárosodástól. A benne található rengeteg vitamin és tápanyag elősegíti a kutyáknak az erős, egészséges csontok fenntartását.

Rengeteg hasznos zöldség áll a rendelkezésünkre, mellyel kutyusunk egészségét tudjuk elősegíteni. Ha valamelyik zöldségben, gyümölcsben vagy bármilyen ételben nem vagyunk biztosak, a legjobb, ha felkeressük az állatorvost, aki szakemberként biztos segítséget nyújthat. A kutyus egészsége a legfontosabb! ?

Ha valami egészséges jutalomfalatot keresnél, próbáld ki a Lila Loves It Bio hidegen sajtolt energiamixet is: https://www.kutyakenyelem.hu/termek/bio-energiabomba-jutalomfalat-lila-loves-it/

Leave a Reply