Skip to main content

Mindenki tisztában van azzal, hogy a kutyáknak vannak fogaik, amiket előszeretettel használnak evésre, rágásra, és sajnos néha harapásra is. Ha valaha volt kölyökkutyád, te is tudod milyen érzés amikor hazaérve a kedvenc papucsodat darabokban találod meg a lakás különböző pontjain. A kutyák állandóan használják fogaikat különböző dolgokra. Neked, mint kutyatulajdonosnak nagyon fontos tudnod, hogyan segíts a kiskutyádnak egészségesen tartani a fogait. A megfelelő táplálék kiválasztása nagyon fontos szerepet játszik ennek megőrzésében.

Miért fontos a fogak egészsége a kutyák számára?

A kutyáknál egyre gyakoribb probléma a fogkő lerakódás, amely súlyosabb problémát jelent, mint azt gondolnánk. A szájban felgyülemlett baktériumok miatt az evés egyre fájdalmasabbá válik és a kutyus szájszaga is egyre rosszabb. Ezen kívül a nagyobb problémákat a véráramba bejutó baktériumok rengeteg szervi betegséget okoznak és sajnos ez sok esetben nagyon súlyos betegséghez vezethet.

Fogkefe kutyáknak?

Mielőtt áttérnénk a megfelelő táplálék kiválasztásához, megemlítenénk még egy dolgot, ami nagy segítségére lehet a gazdiknak a kutya fogazatának tisztán tartására. A legtöbb állatorvos erősen ajánlja a kutyusok fogainak tisztítását fogkefével. Az ideális a napi egyszeri „fogmosás” lenne, de a heti néhány alkalom is nagy segítség a egészséges fogak megtartásában. A legjobb, ha már kölyökkorban elkezdjük hozzászoktatni a kutyust a rendszeres fogmosáshoz, így ez a későbbiekben már rutinná válik a napjaiban.

Az alapok

A fogak egészségének alapja az általános egészség, tehát elsősorban bizonyosodjunk meg arról, hogy a kutyánk minden szükséges tápanyagot megkap. A vitaminok és ásványi anyagok is nagy szerepet játszanak a fogak egészségének megőrzésében. A prémium minőségű húst tartalmazó tápok és eledelek, valamint a ropogós finomságok is hozzájárulnak ehhez.

A rágósnack hasznos?

A kifejezetten fogápolásra kifejlesztett rágó snackek mindenképp segítséget nyújtanak a fogak tisztántartásában. Ezek a rágcsák segítenek a fogkő eltávolításában, valamint az ínyek tisztántartásában. A legjobb, ha a kutyus minden este alvás előtt kap egyet.

Kerüld a csontokat!

A legtöbb gazdi úgy hiszi, a csontok jó hatással vannak a fogakra, de ez sajnos ne így van. Az igazi csontok sokszor károsíthatják a kutya fogait, ínyét ezért tanácsos elkerülni. Válasszunk inkább csonthoz hasonló rágókákat, játékokat, amiket biztonsággal rágcsálhat a kutyus.

Ne adjunk neki a saját nasinkból!

A legtöbb kutya tulajdonos, hiába az elhatározással, hogy „Én nem fogok adni neki a saját ételemből”, tudjuk jól milyen hatalmas nagy szemekkel tudnak nézni, amikor meghallják, hogy kinyílik egy chipses zacskó. A legtöbb kutya odáig van ezekért a finomságokért, de sajnos ezek közül nagyon sok rossz hatással van az egészségére, valamint a fogaikra is. Ha tehetjük inkább jutalomfalatot adjunk nekik, abban az esetben ha nem tudjuk figyelmen kívül hagyni a cuki pislogásokat és puffogásokat felénk evés közben.

Ujjra húzható biztonságos fogkefe a tiszta fogacskákért: FOGKEFE

Leave a Reply