Skip to main content

Nem tudod hogyan is lehetne kifárasztani vagy lefoglalni a kutyusodat? Néha nekik is szükségük van egy kis mentális ösztönzésre.
Ahelyett, hogy fizikai feladatokkal fárasztanánk le a kutyust, próbáljunk meg neki valamilyen gondolkodtató feladatot adni. Ezekkel a feladatokkal csökkenthetjük annak a valószínűségét, hogy a kedvencünk valamilyen viselkedési problémát fejlesszen ki, mint pélául a rágás vagy az ugatás.

Összeszedtünk néhány tippet arra, hogyan is tudnád egy kis gondolkodásra ösztönözni kutyusodat.

1. Dolgozzon meg az ételért

Szinte egyik kutyusnak sem kell fárasztania magát az ebédért vagy vacsoráért, csak szimplán leül a tálja elé és a gazdi már siet is kiskedvence menüjével. Természetesen ezzel semmi probléma nincsen, viszont ez távol áll a kutya természetes viselkedésétől, táplálékszerzésétől. Ahelyett, hogy egyszerűen eléraknánk az ételt, csináljunk belőle játékot.
A legjobb ötlet erre, egy olyan játék, amibe belehelyezve az ételt vagy a jutalomfalatot, a kutyusnak forgatnia, piszkálnia kell azt, hogy kiessen belőle egy-egy finom falat. Lehet, hogy kicsit hangos vagy idegesítő lesz, de látni fogod a kutyus milyen elégedett lesz azzal, hogy sikerült megszereznie a finomságokat.
Ilyen fejlesztő játékot itt tudsz rendelni kutyusodnak: https://www.kutyakenyelem.hu/termek/interaktiv-fejleszto-jatek-kutyaknak/

2. Engedd, hogy felfedezzen

A séta az egyik legizgalmasabb pontja a napnak a kutyád számára. Az is igaz, hogy a séta kiváló fizikai “edzés” kutyusodnak, de ezen kívül számára ez lehet a világ felfedezése is. Hagyd őt megállni, szaglászni. Neked nincsen semmi új azon az úton, amit nap mint nap megteszel, de számára mindig van valami új, izgalmas felfedeznivaló. Meglátod mennyivel fáradtabb lesz kutyusod egy kiadós szaglászás után, mint egy sima séta után.

3. Taníts neki új trükköket

Hány féle trükköt ismer a kutyusod? Ül, fekszik és pacsi? Szerencsére rengeteg trükk van még ezeken kívül amit megtaníthatsz a kiskedvencednek! Különösen hasznos lehet félénk kutyáknál, mivel minden új dolog megtanulása segít az önbizalma növelésében, valamint erősíti a köteléket a gazdi és kutyusa között.

4. “Keresd meg” játék

Az egyik kedvenc játékom a “Keresd meg”. Ösztönözzük a kutyust az orra használatára, ezzel fejlesztve a természetes képességeit. Dugjunk el néhány finomságot a lakásban, majd ondjuk a kutyusnak “Keresd meg”. Először próbáljunk valami erősebb illatú finomsággal kezdeni, elsőre lehet nem fog sikerülni neki egyből megtalálni. Kezdetben dícsérjük meg a kutyusunkat, ha megtalált egyet, majd ha már belejött a játékba, rejtsük el a falatokat egyre nehezebb helyeken.

5. Tanítsd meg neki a játékai nevét

A te kutyusod tudja a játékai nevét? A “Keresd meg”-et a kiskedvenced szeretett játékaival is játszhatjuk. Sőt, ezzel megóvjuk az elhízástól is. Az első lépés, hogy tanítsuk meg a kutyusnak a kiválasztott játék nevét. Ültessük le a kutyust a játékkal (pl. Malacka) szemben, majd mondjuk neki “Malacka, hol van a Malacka?”. Ha a kutyus hozzáér a játékhoz, nagyon dícsérjük meg. Ha ezt párszor megcsináltad, és kutyusod biztosan tudja a játék nevét, jöhet a következő.

Leave a Reply