Skip to main content

Rengeteg kutyus pánikba esik és szorongani kezd, mikor a gazdája otthonhagyja őt egyedül. Követik a gazdit egészen az ajtóig, majd ugatnak, vonyítanak amint kilép az ajtón. Ezek a tipikus jelei az elválasztási szorongásank.

Viszont nem minden problámás viselkedés tudható be ennek. Ha hazaérve azt látod, hogy kutyusod felaprította a papucsodat, ez sokka inkább arra utal, hogy unatkozott szegény. Az elválasztási szorongás tünetei inkább a készülődés, az indulás és néha a távollét idejében jelentkezik.
Ennek a leggyakoribb tünetei:

  • ugatás, vonyítás
  • megpróbál követni, kisurranni az ajtón
  • rossz viselkedés, mint pl. rágás, ásás, bepisilés a lakásba
  • túlzott lihegés vagy szárazság
  • hiperaktív vagy agresszív viselkedés a gazdi távozásakor
  • elrejtőzés
  • az étel megtagadása

Ez a viselkedés, ugyanúgy, mint az embereknél, félelem alapon van, melyet kezelni kell. A kutyák pánikba esnek amikor a gazdi elhagyja a házat, és ez a pánik akár órákon át tarthat. Sajnos ők nem tudják elmondani, hogy mi a problémájuk, és ez hosszabb távon egészségügyi problémákat okozhat.

5 tipp, hogy hogyan kezeljük a szorongást

Ez a viselkedés sajnos magától nem fog elmúlni. Rengeteg időre és belefektetett energiára lesz szüksége mind a kutyusnak mind a gazdinak ahhoz, hogy ez javuljon.

1. Tartsd a kutyust nyugton amíg elkészülsz

A kutya már jól ismeri a gazdi indulás előtti rutinját, legyen az fürdés, sminkelés, öltözködés stb. Az első fontos lépés, hogy ezalatt az idő alatt, tartsd nyugton a kutyust.
Ha van egy kis szabadidőd, kezdd el a jól megszokott készülődési rutinodat. Elsőként válaszd ki azt a lépést, amitől a legkevésbé lesz ideges, mint pl. fogmosás és utolsónak hagyd azt ami a legnagyobb stresszt okozza neki pl. a cipő felhúzása. Próbáld meg nyugodtan tartani végig a folyamat alatt, majd ha ez már nem okoz neki problémát jöhet a következő.
És a kutyus tanításának legegyszerűbb módja: adjunk neki enni! Kezdjük el a kiválasztott lépést pl. legyen most ez a fogmosás. Amikor megfogjuk a fogkefet adjunk a kutyusnak egy jutalomfalatot, majd amikor rányomjuk a fogkrémet szintén, és haladjunk így tovább. Ha azt látjuk, hogy a kutyus még mindig ideges, kezdjük előlről és gyakoroljuk ezt mindaddig amíg kedvencünk nyugodtan végig tudja nézni a folyamatot.
A cél, hogy minden lépést megtanítsunk nyugodtan kezelni a kutyus részéről!

2. Hagyjuk egyedül egy kis időre

Ha megtanulta nyugodtan kezelni a készülődés fázisait, jöhet a következő lépés: hagyjuk őt egyedül otthon. Ennek a folyamatnak a gyakorlása eltarthat akár hetekig vagy hónapokig is attól függően, hogy a kutyusod mennyire szorong ettől.
Kezdjük csak néhány perccel! Mielőtt elmennénk adjunk neki valami játékot amivel lefoglalja magát, ezzel elkerülve, hogy féljen és ideges legyen. Ha a kutyusod már akkor ideges lesz mikor az ajtó közelébe kerülsz, lépj vissza és gyakoroljátok ezt addig amíg nyugodtan nem tudja ezt kezelni. Nagyon fontos, hogy sokszor csináljuk meg vele, hogy csak rövid időre hagyjuk otthon, ezzel normalizálva a viselkedését.

3. Foglaljuk le

Indulás előtt adjunk neki valamit amivel lefoglalhatja magát. Erre egy nagyon jó kis találmány az interaktív fejlesztő, melybe kutalomfalatot tudunk elrejteni és a kutyusnak addig kell forgatnia azt, amíg ki nem potyognak belle a falatok.
Amellett, hogy ezzel lefoglaljuk kutyusunk figyelmét, fejlesztjük vele képességeit. Ha szeretnél egy ilyen szuper interaktív játékot a kutyusodnak kattints IDE.

4. Tanítsuk önállóságra

Az elválasztási szorongással küző kutyák minden esetben sokkal jobban ötődnek gazdijukhoz, mint egy átlagos kutyus. Sokszor magunk miatt alakul ki ez a túlzott ragaszkodó magatartás. Tanítsuk meg őt önálló viselkedésre ha nem vagyunk a közelében, ezzel is növelve az önbizalmát.

  • játsszunk vele “Keresd meg” játékot. Dugjuk el az egyik játékát majd ösztönözzük annak megkeresésére, ezzel önállóságra sarkallva.
  • csináljunk neki saját helyet. Dícsérjük vagy jutalmazzuk meg ha odamegy, játsszunk vele, ezzel pozítív élménnyé válik számára az ott tartózkodás.
  • szokassuk le a minden mozdulatra való reagálásról. Ha felpattan ő is minden alkalommal, mikor te felállsz az ágyról, kezdd el azt gyakorolni vele, hogy felállsz, egy helyben maradsz, majd visszaülsz. Ezt többször elgyakorolva a kutyus rájön, hogy nem minden mozdulat olyan nagy dolog.

5. Fizikai és mentális feladatok

Reggelente munkába menet előtt, nem foglalkozunk azzal, hogy a friss és energiával teli kutyusunkat otthon hagyjuk egyedül unatkozni. Segítsünk neki levezetni ezt a sok energiát egy gyors sétával, egy kis játékkal. Tudom, nehéz feladat munka előtt még ezzel is foglalkozni, de nem kell egy órás sétának lennie, elég egy 5-10 perces mozgás egy kis játékkal egybekötve. Egy kis frizbizés vagy labdázás rengeteg

Miután már látjuk a javulást kutyusunkon, vigyázzunk, mert ez a szorongás visszatérhet. Időről időre gyakoroljunk vele, hogy elkerüljük ezt az eshetőséget.

Leave a Reply