Skip to main content

Tudjuk milyen vicces látvány, amikor a kutyus elkezdi húzni a fenekét a földön, “szánkázik”, de ez közel sem olyan humoros dolog számára. Ennek a viselkedésnek több oka is lehet a gyulladást vagy fertőzést is beleértve:

  • Bűzmirigy problémák
  • Férgek
  • Felesleges ürülék
  • Allergia

Nagyon fontos, hogy ha látjuk, hogy a kutyus esetleg az új szőnyegünkön húzza a fenekét, NE büntessük meg ezért, hiszen ő csak azért csinálja, mert valami miatt rosszul érzi magát.

Bűzmirigy probléma

Ezek a mirigyek a végbélnyílás két oldalán helyezkednek el, melyben speciális sejtek felelősek a jellegzetes szagú, olajszerű, normális körülmények között áttetsző folyadék termeléséért. váladék terület jelölésre szolgál, de védekezésre is használják a kutyák. Az egymás hátsó felének szagolgatása során a kutyák ezt a mirigyváladékot “ellenőrzik” egymáson, melyből minden lényeges információt megtudhatnak egymásról.
Sajnos manapság nagyon sok kiskedvencnél okoz problémát a bűzmirigyek gyulladása. Ez rendszerint a mirigyből kivezető csövek elzáródásával kezdődik, a váladék felgyülemlik és egyre sűrűbb állagú lesz. Ez ideális környezet lesz a baktériumok szaporodásához, ami tályog képződést okoz. Kezdetben csak kellemetlen érzést okoz a kutyusnak, majd egyre érzékenyebbé, fájdalmassá válik terület.
Ennek elterjedése súlyos egészségügyi problémákat okozhat, tehát az állatorvos mihamarabbi felkeresése ajánlott!

Férgek

Egy másik gyakori ok amiért a kutyusok húzzák a hátsójukat a földön, azok a férgek. Ezen kívül lehetnek még tünetek a hasmenés, hányás, étvágytalanság.
Ha ezt a problémát gyanítjuk kutyusunknál, keressük fel az állatorvost. Megelőzésére 3 havonta kisállat patikából vásárolt féreghajtó tabletta beadása szükséges. Vigyázzunk! Néhány féreg fajta az emberre is veszélyes lehet.

Allergia

A következő ok lehet az allergia. Az ételekre, bolhákra vagy egyéb környezeti anyagokra való allergia irritációt okozhat, beleérte a feneket is.
A leggyakoribb allergiák:

  • étel
  • bolhák
  • cigaretta füst
  • pollen
  • penész spórák
  • gyógyszerek

Néhány allergiát könnyű azonosítani, mint pl. az étel allergiát a kutya étrendjének megváltoztatásával. Vannak azonban olyanok, melyeket nehéz azonosítani, mint pl. a pollen vagy más környezeti anyagokra való allergiás reakció. Ilyen esetben keressük fel az állatorvost, aki segít meghatározni az allergia okát.

Az allergiás tünetek enyhítésére használjunk természetes táplálékkiegészítőt ➡️ https://www.kutyakenyelem.hu/termek/100-hidegen-sajtolt-lenmagolaj/

Hogyan kezeljük a problémát?

Semmi esetben se hagyjuk, hogy a kutyus hadd csinálja. Mindenképp rá kell jönnünk a probléma forrására és azt követően az annak megfelelő úton elindulni a gyógyulás felé. A legjobb megoldás ha felkeressük az állatorvost, aki biztosan tud segíteni kutyusunk problémáján. ?‍⚕️

Leave a Reply