Skip to main content

Mindenki szeret játszani a kutyusával, de nem mindenki tudja, hogy milyen előnyei vannak ennek. Egy kis plusz játék a kutyus életében sokkal színesebbé és boldogabbá teszi a napjait. De miért is előnyös ha játsszunk vele?

1. A játékkal egyben tanítod is a kutyádat

A kutyával való játék előnye a szórakozás mellet, hogy napi szinten tanítjuk a kedvencünket. És itt most nem a különböző trükkökre gondolunk, hanem az alapvető viselkedésről.
Például: ha a kutyusoddal játsszol és esetleg túlságosan erősen harapná a kezed mit teszel? Abbahagyod a játékot. Ezzel tanítod őt, hogy ez nem elfogadott viselkedés. Ez a legjobb módja annak, hogy kutyusod jól érezze magát és közben tanuljon.

2. Egy kis testmozgás a kutyusod és a te számodra

A kutyáknak, főleg a nagytestű fajtáknak sok mozgásra van szükségük, hogy levezessék a rengeteg energiát. És ahhoz, hogy együtt játssz a kutyusoddal neked is részt kell venned egy kis testmozgásban. Napi 5-10 perc extra mozgás elegendő a kutyus számára. Ez lehet akár frizbizés, labdázás vagy bármilyen játék.

3. Játék = stressz levezetés

A kutyával való játék szórakoztató és egyben nagyszerű mód a stressz csökkentésére és a hangulat javítására. A kutyussal eltöltött idő nyugtató hatású, valamint egyes tanulmányok kimutatták, hogy segíthet a szorongás, valamint a depresszió tüneteinek enyhítésében. Napi plusz 5 perc játék nagyon jó hatással lehet a gazdi és a kutyus általános hangulatára.

4. Erősíti a köteléket

A minőségi idő eltöltése a kutyussal erősíti a köztetek lévő köteléket. A közös játékkal megerősíted azt a kutyusodban, hogy te vagy a szórakozás középpontja és ez lesz a kedvenc része a napjainak. Minél többet játsszol a kutyussal annál gyorsabban fog felépülni köztetetek ez a kötelék és annál erősebb lesz.

5. Csökkenti a problémás viselkedést

A rendszeres játékban részt vevő kutyáknál kisebb az esély arra, hogy problémás viselkedés alakul ki náluk, mint pl. a rágás vagy ugatás. Ennek az az oka, hogy a kutyák is unatkoznak, és ilyenkor találniuk kell valami elfoglaltságot maguknak. Ilyen szokott lenni pl. a cipő rágás.

6. Javítja a gazdi társadalmi életét

Nem utolsó sorban, a kutyával való játék, séta javíthatja a gazdija társadalmi életét. Rengeteg ember sétál a kutyusával a parkokban vagy akár csak az utcákon, elkerülhetetlen, hogy szóba elegyedjünk egy másik gazdival. És természetesen kutyusaink is új barátokra tehetnek szert.
Egy tanulmány szerint 2015-ben a harmadik leggyakoribb módja volt a környéken élők megismerésére a háziállattartás, valamint hogy 60%-kal nagyobb az esély arra, hogy az állatok tulajdonosai a környéken élőket megismerik.

Leave a Reply