Skip to main content

Tudjuk milyen érzés az, mikor vacsoráznák, de valaki hatalmas szemekkel figyel az asztal alól és várja hátha lepottyan valami. Úgyis megsajnáljuk a végén.. De nagyon figyeljünk oda, hogy mit adunk neki a saját ételünkből, mert korántsem biztos, hogy ami nekünk jó az neki is az lesz.

Ezeket az ételeket soha NE add a kutyusodnak:

Sárgabarack

A sárgabarack szára, levele és magja cianidot tartalmaz, amely gátolja a megfelelő oxigénfelvételt. Ha a kutyák toxikus mennyiségben lenyelik tágult pupillákat, légzési nehézséget, élénkpiros ínyt, lihegést, sokkot és akár halált is okozhat.

Koffein

A kutyák sokkal érzékenyebbek a koffeinre, mint mi emberek. Sajnos már a legkisebb fogyasztás is okozhat halált a kutyusoknál. Koffeint tartalmazó dolgok pl. kávé, tea, energia ital, diétás tabletták, emellett pedig figyeljünk oda azokra a kutyusokra akik előszeretettel rámolják ki a szemetest, hogy ne rakjunk bele használt teafiltert vagy kávékapszulát sem, ha tudjuk, hogy elérhető helyen van számára.

Cukorka és rágógumi

Rengeteg cukorka és rágógumi tartalmazza a xilit nevű mesterséges édesítőszert, amely mérgező a kutyák számára. Egy kisebb mennyiség akár hipoglikémiát, rohamokat, májelégtelenséget vagy halált is okozhat. A xilitet tartalmazó márkák között szerepel az Orbit, a Mentos vagy a Tic Tac is.

Fokhagyma

A fokhagyma az Allium család része (ide tartozik még a póréhagyma és a metélőhagyma is), amely n-propil diszulfidot és tioszulfátot tartalmaz. Mindkettő toxikus a kutyákra nézve. Nagyobb adagban a fokhagyma oxidatív károsodást okozhat a vörösvértestekben, ami vérszegénységhez vezethet.

Komló

A komló a kutyákra mérgező növény, melyet leginkább sörfőzéshez használnak, valamint megtalálható néhány növényi gyógyszerben is. A komló toxicitás tünetei: hányás, hipertermia, megnövekedett pulzus, lihegés, szorongás és hasi fájdalmak.

Avokádó

Az avokádó egy persin nevű toxikus anyagot tartalmaz, amely a kutyáknak és a macskáknak emésztőrendszeri zavarokat okozhat. Valamint az avokádó nagy méretű magja lenyelés esetén problémákat okozhat. A kutyák és macskák számára csak enyhe hatású lehet, madaraknál és néhány nagyobb emlősnél azonban akár halálos is lehet.

Leave a Reply