Skip to main content

Az első részben már felsoroltunk 6 olyan ételt amit tilos a kutyusnak adni. Elhoztuk nektek az újabb részt, sok-sok tiltott étellel és érdekességgel.

Ha még nem olvastad az első részt, ide kattintva megnézheted ➡️ http://bit.ly/tiltolistas-etelek-1

Cseresznye

A cseresznye szára, levele és magja a sárgabarackhoz hasonlóan cianidot tartalmaz, mely bélelzáródást okozhat a kutyusnak. A cseresznye toxikus tünetei tágult pupillák, élén vörög íny, légzési nehézségek, sokk és akár halált is okozhat.

Alkohol

Ha az alkoholról beszélünk nem csak az italokra kell gondolnunk, a kutyák esetében az e erjesztett élelmiszerek mint pl. a kenyér tésztája vagy a rothadt alma is okozhat alkoholmérgezést (etanolmérgezés) kutyáknál. Az alkohol bevitel hasmenést, hányást, légzési nehézségeket, vér savasságot, kómát vagy akár halált is okozhat.

Csokoládé

A csokoládé mérgező hatásáról már írtunk egy egész cikket. A kakaó por, valamint az étcsoki tartalmaz a legnagyobb mennyiségben a kutyákra toxikus hatású teobromint és koffeint. A mérgezés tünetei az elfogyasztott mennyiségtől és a csokoládé típusától függ.

Szőlő

A reakciót kiváltó pontos anyagot nem ismerjük, de a szőlő és a mazsola is mérgező a kutyusokra nézve. A tünetek gyakran a bevételét követő néhány órában már jelentkeznek, ilyen pl. a hasmenés, hányás, gyengeség, kiszáradás, fokozott szomjúság, étvágytalanság vagy hasi fájdalom. Néhány esetben a szőlőmérgezés vesekárosodást is okozhat.

Makadámdió

Ha nem is snackként, de nagyon sok pékáruban megtalálható a makadámdió, mely szintén toxikus hatású a kutyusok számára. A gyümölcs egy olyan ismeretlen toxint tartalmaz, mely hátrányosan ériti a kutyák izmait, emésztő- és idegrendszerét. Tünetei a depresszió, hányás, gyengeség, remegés, ataxia, hipertermia.

Gomba

Bizonyos gombák mérgezőek a kutyák számára. Az emberek által fogyasztott gombák általában nem okoznak problémát, de nagyon ügyeljünk a kertben, erdőben található gombákra, mert nem tudhatjuk az milyen hatással lehet a kutyus szervezetére. A gombamérgezés tünetei lehetnek hányás, hasmenés, gyengeség, hasi fájdalom, rohamok és akár kóma is.

Leave a Reply