Skip to main content

Nagyon figyelnünk kell, hogy mit adunk a kutyusunknak abból amit mi eszünk, mert nem feltétlenül van jó hatással rá ami esetleg ránk igen. Az első két részben rengeteg ételt felsoroltunk ami tiltólistás az ebek számára, elhoztuk nektek a harmadik és egyben utolsó részt is.

Ha az első két részt nem olvastad, itt tudod megnézni ➡️ http://bit.ly/tiltolistas-etelek-1, http://bit.ly/tiltolistas-etelek-2

Hagyma

A hagyma n-propil-diszulfidot és tioszulfátot tartalmaz, mely mindkettő mérgező hatású a kutyák számára. Nagyobb adagban a hagyma károsíthatja a vörösvértesteket, ami vérszegénységhez vezethet. Tünetei: hányás, véres vizelet, gyengeség, lihegés, megemelkedett pulzus, összeomlás.

Magvas gyümölcsök

Néhány gyümölcs kimondottan jó a kutyusok számára, azonban nagyon fontos, hogy minden esetben távolítsuk el a magot, leveleket és szárat mielőtt odaadnánk neki! Nagyon sok mag és levél mérgező a kutyák számára, valamint a nagyobb méretű magok belső problémákat is okozhatnak.

Rebarbara

A rebarbara oldható kalcium-oxalát kristályokat tartalmaz, melyek mérgezőek a kutyákra nézve. A rebarbara lenyelése hirtelen kalcium csökkenést okozhat, amely akut veseelégtelenséghez vezethet. A mérgezés tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, letargia, gyengeség, véres vizelet, gyengeség vagy fokozott szomjúság.

Sós snack

Sokan nem tudják, de a só mérgező a kutyusok számára. Tehát kerüljük a sós finomságokat mint pl. a chips, perec, stb. A mérsékelten sós ételeket még tolerálják, viszont a fokozott szomjúság miatt rendkívül fontos a sok víz! Azonban a túl nagy mennyiségben elfogyasztott só toxikus hatással van rájuk. A tünetek közé tartozik a hányás, hasmenés, remegés, megemelkedett hőmérséklet, rohamok, kóma, és kezelés hiányában akár a halál.

Csillag gyümölcs

A nálunk ritkának mondható csillaggyümölcs kalcium-oxalát kristályokat tartalmaz, melyek mérgezőek a kutyák számára. A csillaggyümölcs bevétele hirtelen kalciumcsökkenést okozhat, ami akut veseelégtelenséghez vezethet. A csillaggyümölcs mérgezés tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, gyengeség, letargia, véres vizelet, remegés, valamint a fokozott szomjúság.

Xilit

A xilit egy mesterséges édesítőszer, mely nagyon mérgező a kutyákra nézve. Már kis mennyiségű xilit is súlyos szövődményeket okozhat a kutyáknak, beleértve a hipoglikémiát, rohamokat, májelégtelenséget vagy akár halált is. Ezt az anyagot rengeteg rágógumiban, cukorkában, fogászati termékben, rágható vitaminokban, gyümölcsitalokban vagy akár pékárukban is felhasználják. ha azt gyanítjuk, hogy a kutyus lenyelt egy xilitet tartalmazó ételt vagy italt, azonnal vigyük állatorvoshoz!

Élesztő

A nyers tésztában található élesztő rendkívül mérgező és életveszélyes komplikációkat okozhat a kutyák számára. Lenyelése két súlyos problémához vezethet: duzzadás vagy alkohol mérgezés.

Az élesztő térfogata meleg helyen megnő, tehát a kutyus gyomrában is, ezzel tágítva a gyomrát. Ez hamar életveszélyes állapothoz vezethet. Tünetei: hányás, kiszáradt gyomor, megnövekedett pulzus, gyengeség, összeomlás és akár halál.

Az élesztő az erjedés során etanolt termel, ami hamar felszívódik a kutyák véráramába. Az alkoholmérgezésből adódó szövődmények közé tartozik a kutyáknál a remegés, hipotermia, hipoglikémia, légzésdepresszió.

Ha úgy gondoljuk, hogy a kutyus élesztőt evett, azonnal vigyük állatorvoshoz!

Leave a Reply