Skip to main content

Mindannyian ismerjük a helyzetet… Már a szaglászás stílusán látszik, hogy mi fog következni. Majd elkezdődik a hosszú percekig tartó keresés, forgolódás, szimatolás míg végül sikerül megtalálni a tökéletes helyet… igen… a nagydologra.. ??

De miért is ilyen bonyolult kiválasztani ezt a területet? Nem teljesen mindegy hogy hova…?

Hát nem! Nem is gondolnánk milyen sok tényezőt kell figyelembe venni: a szagokat, a társadalmi “jeleket” sőt még a mágneses mezőt is! Tehát a tökéletes hely kiválasztásakor ezt mind figyelniük kell. Nem is olyan egyszerű ez…

Gondolom most azon tűnődsz, mi a fene köze van a mágneses mezőnek a kakihoz?? ?? Nos, mint kiderült a kutyusok iránytűnek használják a saját ürüléküket, amikor a wc-re mennek. Kutatások szerint a kutyák a Föld mágneses teréhez igazodva intézik a nagydolgot. A tudósok szerint a kutyák az északi és déli tengely vonalán mozognak leginkább. Ezt azzal magyarázták, hogy mágneses érzékeket alkalmaznak a hely kiválasztására. És hogy miért forognak maguk körül az akció előtt? A tudósoknak erre az a magyarázatuk, hogy ezzel próbálják összehangolni magukat a Föld mágneses mezőjével. Ki érti ezt… ?

Illat- és társadalmi jelölések

A kis és nagy dolgok elintézése nagyon fontos szerepet játszik a helyszínek megjelölésében. Ilyenkor a kutyák információkat hagynak egymás számára a földön. Ezt a viselkedést még a farkasoktól “örökölték”, akik jeleket hagytak az általuk birtokolt területek szélén, ezzel jelezve a többi állatnak, hogy maradjanak távol. A kutyák által hagyott “üzenetek” különböző információkat tartalmaznak egymásnak, mint pl. hány kutya van az adott területen, barátságosak-e vagy sem, valamint azt is, hogy ha egy nőstény kutya tüzel. Ezek az adatok befolyásolják, hogy a kutya hova fogja intézni a dolgát. Sok esetben egy adott szag készteti őket a dolog elvégzésére.

Minden kutya különböző

Most már tudjuk a fő okokat a helyszínválasztás fontosságára, de vegyük figyelembe azt is, hogy minden kutya különböző. Valaki válogatósabb, valaki pedig azonnal megtalálja a megfelelő helyet.

Tehát ha a kutyus sokáig keresgél, ne haragudjunk rá és szidjuk le. Nem azért csinálja, hogy minket bosszantson, ez az ösztön.

Leave a Reply