Kosár

Annyira édesek a kis duci kutyuskák, ahogy tipegnek-topognak a nagy pocakjukkal. Igen ám, de mit ér a cukiság ha ez sajnos rámehet az egészségükre. “Egyél kevesebbet, mozogj többet”, ezt halljuk állandóan ha az elhízásról van szó. Azonban ez nem mindig ilyen egyszerű. Igaz, hogy több mozgásra és kevesebb ételre lenne szükség a kutyusoknak is, viszont ez nem mindig a jó megoldás. A legfontosabb megtalálni számára az egyensúlyt.

Összeszedtünk néhány tippet azoknak, akiknek a kutyusuk a ducibb kategóriába tartozik. Ezekkel talán segíthetünk nekik leadni pár dekát/kilót, kinek mennyire lenne szüksége.

1. Kevesebb étel

A legelső ami mindenkinek eszébe jut, adjunk neki kevesebbet enni. Ez viszont csak abban az esetben működik, ha mérjük is közben. Fontos, hogy mindig lemérjük, milyen adagot kap a kutyus és hányszor, mert csak így tudjuk követni az eredményeket.

Ha a kutyus ugyanolyan mennyiségű ételt kap egy ideje, viszont le kellene adnia egy kicsikét, vegyünk elő egy mérőpoharat és kezdjük el mérni a napi adagjait. 3-4 héten keresztül figyeljük meg az elfogyasztott étel mennyiségét, valamint a súlyát és annak megfelelően módosítsuk az adagot.

Ha nem vagy biztos abban, hogyan változtass az étkezésén, kérj segítséget az állatorvostól, aki szakszerű tanácsokkal tud ellátni.

2. Több mozgás

Ha a fogyásról van szó, úgy mint nálunk embereknél, a kutyáknál is rendkívül hasznos a testmozgás. De ne gondoljunk maratonok lefutására. Éppen elég napi plusz 5-10 perc séta, egy kis futás vagy labdajáték, amivel elégethet néhány extra kalóriát. Ha a kutyus nincs hozzászokva a mozgáshoz, lassan kezdjük el bevezetni a napjaiba, egyszerű feladatokkal, mint például séta vagy úszás. Futás helyett pár perccel hosszabb vagy lendületesebb séta tökéletes kezdetnek.

3. Nincs több extra falat

Mind tudjuk milyen aranyosak tudnak lenni amikor hatalmas szemekkel ülnek az asztal mellett és próbálják kinézni a kezünkből az összes falatot. De sajnos ezekkel az extra nasikkal elrontjuk a megkezdett diétát, mivel ezeknek sem a mennyiségét sem a minőségét nem tudjuk követni.

Ha a feladatok, trükkök elvégzéséhez használunk jutalomfalatot dicséretként, próbáljunk meg kevesebbet adni vagy kisebb darabokra törni azokat, valamint ezt is mérjük le és adjuk hozzá a napi adaghoz!

Egy másik jó megoldás ha keresünk egy olyan gyümölcsöt vagy zöldséget a kutyusnak amit szeret és azt adjuk neki jutalomfalatként. Ezek lényegesen kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a boltban vásárolható jutalomfalatok. De azért óvatosan ezekkel is, mivel természetes cukorban és rostban gazdagok.

4. Többszöri étkezés

Egyszer kap enni a kutyus? Jó megoldás még a fogyás elősegítésére, ha több, 2-3 kisebb adagban adjuk oda a kutyusnak a napi adagot. A kutya is egyszerű gyomor felépítésű, tehát étkezés után kb 8-10 órával üres a pocakjuk. A napi többszöri etetés utánozza a természetes szokásaikat, valamint stabilan tartja az anyagcseréjüket. A legegyszerűbb ha reggel és este adunk a kutyusnak enni, így napközben a reggel elfogyasztott kalóriákat le tudja dolgozni.

5. Dolgozzon meg az ételért

Igen, ez elég gonoszul hangzik, hiszen mi vagyunk a felelősek érte, kötelességünk vigyázni rájuk és ellátni őket. Miért kellene megdolgozniuk az élelemért?

Igazság szerint a legtöbb kutyus nem bánja ha meg kell dolgozni a finom falatokért. Ösztönös viselkedés, hiszen elődeiknek vadászniuk kellett. Egy interaktív játék nagyon jó mód arra, hogy ezt a képességüket fejlesszék vagy gyakorolják. És az sem utolsó szempont, hogy elfoglalják magukat vele egy időre. ??

Interaktív fejlesztő játékot itt tudsz beszerezni kutyusod számára ? http://bit.ly/interaktivfejleszto

Szólj hozzá