Skip to main content

Miért van az, hogy egyes kutyák állandóan vonyítanak, míg másoktól csak ugatást hallhatunk? Mentőautó, sziréna, magas hangok? Vagy igazából bármilyen létező zaj? Nézzük át miért is vonyítanak; miért vonyítanak többet, mint mások; és milyen típusú vonyítások léteznek.

Miért csinálják?

A vonyítás a szóbeli kommunikáció egyik formája a kutyáknál, csakúgy, mint az ugatás és nyafogás. Ez egy ösztön, melyet őseiktől, a farkasoktól örököltek, akik a vonyítás használták a kommunikálásra a falkával.

A leggyakoribb okok amiért a kutyák vonyítanak:

  • Kapcsolatfelvétel másokkal
  • Az aggodalom kifejezése
  • A veszélyre való figyelmeztetés
  • Figyelem felkeltés
  • Válasz a magas hangokra
  • Fájdalom vagy kellemetlenség
  • Elválasztási szorongás

Mikor kell aggódnunk?

A fent felsorolt okok többsége nem adhat okot aggodalomra, kivéve ha a kutyus szorongás miatt, vagy a fájdalmai miatt vonyít.

Nézzük egyenként az okokat és az aggodalomra okot adó vonyítások típusait.

1. Figyelmeztetés / Figyelemfelkeltés

A vonyítás egyik leggyakoribb oka, hogy felhívják a figyelmet a körülmények változására. Például ha a kutya kinéz az ablakon és meglát egy betolakodót az udvaron, vonyítani kezd ezzel jelezve a veszélyt. Ebben a tekintetben vehetjük úgy is, mint védelmi mechanizmust, melynek célja, hogy a család vagy falka tagjai számára felhívja a figyelmet a közelgő veszélyről és ezzel segítse elkerülni azt.

2. Válasz a magas hangokra

Néhány kutya vonyítani kezd a különböző zajok, más kutyák ugatása vagy sziréna hallatán. Egyes kutyák hajlamosabbak a vonyításra, mások inkább az ugatást választják reakcióként. A leggyakoribb a szirénákra való vonyítás. Ha nem hallottad még kutyusod vonyítani, nézz meg egy szirénás videót, ha szerencséd van, vonyítani fog (vagy lehet szerencsésebb ha nem).?

3. Fájdalom vagy kellemetlen érzés

Vannak olyan kutyusok, akik fájdalmukat vonyítással fejezik ki, így tudatva azt a gazdinak. Valamilyen betegség vagy sérülés állhat a háttérben, ha kedvenced elkezd nagy gyakorisággal, akár napi több alkalommal vonyítani. Érdemes ilyenkor egy állatorvossal konzultálni.

4. Elválasztási szorongás

Ha a kutyus őrült vonyításba kezd mikor egyedül van otthon, valószínű, hogy elválasztási szorongásban szenved. Egy korábbi blogban az elválasztási szorongásról már írtunk, itt tudod elolvasni ? http://bit.ly/5tippaszorongaskezelesere

Egyes kutyák hajlamosabbak a vonyításra, mint mások. Ez függ a fajtától is. Például a husky, német juhász vagy beagle fajtájú kutyák sokkal többet vonyítanak, mint más fajták.

Leave a Reply