Skip to main content

Mi történik amikor megkérdezed a kutyusodtól, hogy akar-e sétálni? Izgatott lesz? Ez az ami elárulja, hogy hogyan is érez kutyusod a sétával kapcsolatban. De azon gondolkoztunk e, hogy vajon miért is örülnek ennyire a sétának? Nézzük miért is olyan fontos része a kutyus napi rutinjának egy jó kis kiadós séta. Itt van 5 ok, hogy miért sétáljatok minden nap.

Testmozgás

A minden napos séta egyszerű módja annak, hogy kutyusod fitt és aktív maradjon. Az egészséges testsúly megőrzése csökkentheti a kockázatát számos betegségnek, mint például magas vérnyomás, májbetegség vagy cukorbetegség. És az egyik legegyszerűbb módja az egészség fenntartásának a minden napos séta. A mozgás segít megóvni a kutyus ízületeit és izmait, és segít leadni néhány extra kilót ha a kutyus esetleg túlsúlyos. Valamint a napi séta javítja a hangulatot és az energiaszintet. Nem utolsó sorban a gazdinak is jó testmozgás.

Mentális fejlesztés

A séta egy lehetőség a kutyusnak, hogy kiszabaduljon a jól megszokott otthoni környezetből és felfedezze a világot … vagyis a környéket. És mivel a kutyusok az orrukat használják erre, engedjük neki, hogy hadd szimatoljon kedvére. Hagyjunk neki egy kis időt, amíg végigszaglászik tüzetesen mindent az új információk begyűjtése érdekében. Ahhoz, hogy a séta mindig izgalmas és élvezetes legyen a kutyus számára, változtassunk néha környezetet, fedezzünk fel új területeket. Érdemes egy héten egyszer ellátogatni egy kutyásoknak fenntartott parkba, ahol kedvére szaglászhat és ismerkedhet más kutyákkal.

Növeli a bizalmat

A másik indok, hogy miért sétáljunk a kutyussal minden nap az az, hogy növeli a bizalmát. A napi rutin struktúrát és stabilitást ad a kutyus számára, és ez a kiszámíthatóság hosszú távon növeli a kutya bizalmát, főleg a félénk bizalmatlan ebeknél. A legjobb módja annak, hogy folyamatosan fenntartsuk a kedvét és a bizalmát, ha a minden napos séta mellett valamilyen interaktív játékot is bevezetünk a rutinunkba.

Szocializáció

A séta segít a kutyus szocializálásában azzal, hogy új emberekkel, kutyákkal és helyzetekkel találkozik. A szocializáció nagy része még kölyökkorban alakul ki, tehát fontos fenntartani ezt azzal, hogy folyamatosan új embereknek mutatjuk be és új helyzetekbe keverjük őket. Sétálás során a környezet változtatása lehetőséget ad számára az új helyzetek és szituációk megtapasztalására. A félénk, visszahúzódó kutyusok esetében ezt lassan változtatva próbáljuk.

Erősíti a köteléket

A minden napos séta együtt erősíti a köteléket a kutyus és a gazdi között. Ez a legegyszerűbb dolog amit minden nap megtehetsz a kutyusod boldogsága érdekében. Minőségi idő eltöltése a kutyussal segíti a köztetek lévő kötelék erősítését, valamint ez az egyik legnagyobb jutalom számára amit adhatsz. A bizalom a legfontosabb a kutya és gazdi közötti kapcsolatban, és azzal, hogy minden nap sétálsz a kutyáddal megmutatod neki, hogy mindenben számíthat rád.

Leave a Reply