Skip to main content

Minden gazdi tudja, a kutyák IMÁDNAK nyalogatni mindent és mindenkit.? De ha a sebekről van szó az elgondolkodtat minket. Vajon jó hatással van rá, vagy inkább csak rosszat csinál vele?

Az igaz, hogy a sebek nyalogatásának van néhány előnye is, viszont azt fontos tudni, hogy több kockázata van, mint előnye, főleg ha nagyobb sebekről van szó. Nézzük, hogy miért is nyalogatják a sebeiket, mik a kockázatok, valamint hogyan tudjuk ezt megakadályozni.

Miért csinálják?

A nyalogatás elősegíti a sebek gyorsabb gyógyulását, valamint enyhítik a fájdalmat. És bár felgyorsítják a gyógyulási folyamatot, ezzel több kárt okoznak, mint jót. A sebek nyalogatása ösztönös dolog, nem csak a kutyáknál, hanem a cicáknál, a főemlősöknél és a rágcsálóknál is. A szájuk az egyetlen eszköz számukra, hogy megpróbálják megtisztítani a sebeiket. Sajnos ők nem tudnak elmenni az orvoshoz vagy a gyógyszertárba és fertőtleníteni a sebeiket, így marad az egyetlen elérhető dolog, a szájuk.

És, hogy miért nyalakodás? A nyál tartalmaz néhány hasznos anyagot, mely elősegíti a gyógyulást. Egy szöveti faktornak nevezett fehérjét tartalmaz, mely elősegíti a véralvadást. Tartalmaz továbbá ópiorfint is, mely fájdalomcsillapítóként szolgál.

Veszélyei

Az előnyök ellenére, van néhány igen erős kockázata is a nyalakodásnak. A seb nyalogatása lelassíthatja a gyógyulási folyamatot és akár valamilyen veszélyes fertőzést is bejuttathat így a kutyus a szervezetébe. A kutyáknak több milliárd féle baktérium található a szájukban, és nagyon sok közülük fertőzéseket okozhat. Ilyen például az ún. Pasteurella baktérium, mely a sebbe kerülve súlyos fertőzést okoz. A nyalogatás a régi sebekre nézve is veszélyes, mivel a súrlódás miatt felnyílhatnak és baktériumok kerülhetnek bele. A műtéti hegek, különösen a varratok a legveszélyesebbek ebből a szempontból, mivel a kutya lebonthatja azokat és újból kinyílhat a seb. A hegek viszkethetnek vagy irritálhatják a kutyust, ezzel ösztönözve őt a nyalogatásra. Mivel a műtéti sebek elég mélyek, nagy a valószínűsége valamilyen fertőzésnek.

Megelőzése

A nyalogatás megakadályozására használhatunk spanyol gallért, kötszereket vagy figyelem elterelést.

Ha a kutyus műtéten esett át az orvos valószínűleg spanyol gallérral küldte haza őt, és ellátta a gazdit információkkal a hordással kapcsolatban. Nagyon rossz látni, ahogy a kutyus próbál megszabadulni tőle és nem érzi jól magát benne, de mindig arra gondoljunk, hogy ez az ő érdekét szolgálja. Direkt arra tervezték, hogy megakadályozza, hogy a kutyus hozzányúljon a sebéhez, ezzel gátolva a gyógyulását.

A kisebb sebek esetén sokszor kötszert alkalmaznak az orvosok. De fontos, hogy figyeljük a kutyusunkat, mert vannak olyan szemfüles ebek, akik ha a gazdi éppen nem rá néz, azonnal megszabadulnak az idegesítő kötésektől.

Ha pici sebekről van szó, elég lehet az is, ha eltereljük a kutyus figyelmét valami játékkal. Csak ne felejtsük el figyelni közben, nehogy visszatérjen a seb nyalogatáshoz.

Ha bármilyen sebbel kapcsolatban nem tudod eldönteni, hogy mi lenne jó a kutyus gyógyulása szempontjából, mindenképp keresd fel az állatorvost.?‍⚕️?‍⚕️

Leave a Reply