Skip to main content

A benti kutyusokat általában pici korukban elkezdjük tanítani az otthoni helyes viselkedésre. Ezt sok kutya hamar megtanulja, de vannak nehezebb esetek is.

Összeszedtünk 5 gyakori problémát az otthoni rend megtanulásával kapcsolatban, valamint ezekre a megoldást.

Mindig ugyanarra a helyre piszkít

A kutyusod ugyanarra a helyre végzi a dolgát mindig a lakásban? Már feltakarítottál százszor mindenféle tisztítószert kipróbálva? A kutya szaglása 10 000-szer jobb, mint az emberé, így szinte lehetetlen eltüntetni előle a szagokat. A kutyusok általában szeretik ugyanarra a helyre végezni a dolgukat, így ha nem sikerül teljes mértékben eltüntetni a szagokat, valószínűleg visszajáró vendég lesz ott az eb.

A probléma megoldásához tehát el kell tüntetnünk teljes mértékben a szagokat. A szőnyegen lévő piszok eltüntetéséhez enzimes mosószert használjunk. Ezekben a tisztítószerekben található enzimek bizonyos molekulákhoz kötődnek és lebontják azokat, megkönnyítve a szennyeződések tisztítását és a foltok eltávolítását. Vannak kimondottan kisállat tartók számára ajánlott ilyen tisztítószerek, melyek a legtöbb kisállat áruházban elérhetőek.

Balesetek amíg a Gazdi munkában van

A kölyökkutyák általában annyi óráig tudják visszatartani a vizeletüket, ahány hónaposak. Tehát például egy 3 hónapos kutyus maximum 3 óráig. Így ne várjuk el a kölyökkutyánktól, hogy amíg mi munkában vagyunk, ő 8 órán keresztül visszatartsa a kisdolgot.

Jó megoldás lehet erre a problémára ha találunk egy családtagot, barátot vagy akár szomszédot, aki segít nekünk és napközben le tudja vinni a kutyust sétálni, amíg ő gyorsan elvégzi a dolgát. A mai modern világban már fel is bérelhetünk kutyasétáltatókat, akik fizetés ellenében, elvégzik a munkát helyettünk. Vagy beadhatjuk őt egy “kutyaoviba” ahol napközben vigyáznak rá, és munka után érte mehetünk.

Kiviszed és nem csinál semmit

Kivel történt már meg ez legalább egyszer? A kutyus fel-alá ugrál, te gyorsan kiviszed, hogy hadd végezze el a dolgát, erre ő nem csinál semmi a szaglászáson kívül. Igen, ez egy elég gyakori jelenség ?

Annak, hogy a kutyus nem végzi el a dolgát amikor kiengedjük, számos oka lehet. Csak azért kérezkedik ki, hogy játsszon vagy felfedezzen, szimatoljon, vagy szimplán csak azért engedjük ki mert mi úgy gondoljuk. Ahogy nőnek, egyre hosszabb ideig tudják tartani a szükségleteket, így ha észrevesszük, hogy nem minden séta során végzi el a dolgát, emelhetjük a két séta között eltelt időt.

Ha a kutyus kikérezkedik s 5 percen belül nem végzi el a dolgát, valószínűleg nem emiatt szeretett volna kimenni. Valószínűleg csupán játszani szeretett volna, vagy a korábban kiszimatolt szagokat tovább vizsgálgatni. Ha a kutyus még a tanulási folyamatban van, javasolt ilyen esetben inkább visszavinni őt a házba, így megtanulja az okát annak, hogy miért is engedjük ki őket. Ezt főleg az első pár hónapban tartsuk be, amíg megtanulják, hogy kint kell elvégezniük a dolgukat.

Nem jelzi, hogy ki szeretne menni

Az egyik nagy tévhit a kölyökkutyákkal kapcsolatban, hogy majd ők biztosan jelezni fogják, ha ki kell menniük. Sajnos nem minden kutyának van meg ez a szokása, hogy jelezze felénk ezt például ajtó kaparással.

Sok kutyus jelzi szimatolással és körbe-körbe forgolódással, hogy neki bizony ki kellene menni elintézni a dolgát. Ahhoz, hogy ne kerüljük el ezeket a figyelmeztető jeleket, megtaníthatunk a kutyusnak egy adott jelzést ilyen esetekre. Válasszuk ki, hogy mit szeretnénk jelzésnek (pl. üljön az ajtó elé), majd mielőtt kimennénk vele a szabadba, ösztönözzük ennek az elvégzésére. Ha a kutyus megcsinálja a feladatot, dicsérjük meg. Végezzük el ezt minden séta előtt, így a kutyus megtanulja majd, hogy ezt használja, ha szeretne kimenni.

Probléma az idősebb kutyusokkal

Ha az idősebb kutyus elkezdett a házba piszkítani, annak ellenére, hogy azelőtt ezt nem csinálta, elképzelhető, hogy megjelölés céljából teszi vagy akár valamilyen egészségügyi probléma is állhat a háttérben.

Nagyobb változás történt a lakásban? Új kedvenc vagy új baba érkezett? Vagy a kutyusnak új napirendje van? Új házba költöztetek? Vagy több ideig van egyedül a kutyus, mint eddig?

A jó hír, hogy az idősebb kutyusok általában jól és hamar reagálnak a változásokra. Ne büntessük a kutyust az ilyen balesetek miatt! Tisztítsunk meg jól minden szennyezett területet, majd térjünk vissza a régi szokásokhoz. Dicsérjük meg a kutyust ha ügyesen kint végzi el a dolgát.

Ha nem történt semmilyen nagyobb változás otthon, keressük fel az állatorvost, mivel idősebb kutyáknál előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi problémája van. A leggyakoribb ilyen problémák: húgyúti fertőzés, húgykövek, vesebetegség, cukorbetegség, májbetegség, Cushing szindróma

Otthonra nagyon hasznos kutya pelenkát itt tudtok rendelni ? http://bit.ly/trixiepelenka

Leave a Reply