Skip to main content

A kutyusod ugatja a tv-t? Izgatott lesz ha valamilyen állatot lát vagy hall benne? Ne gondoljuk azt a kutyusunkról, hogy fura… Ez a jó szokása nagyon sok ebnek megvan! Erre nem az e megoldás, hogy nem nem nézünk több természetfilmet.. Lássuk mik az okai ennek, és hogyan tudjuk leszoktatni róla!

Miért ugatja a tv-t?

Minden kutya különbözik abban, hogy mit, mikor, miért és hogyan ugat. Az ebek imádják és hatalmas érdeklődéssel vannak a mozgó dolgok iránt, tehát a képernyőn ide-oda rohangáló állatok, igen érdekesek lehetnek a számukra. És hogy miért ugat az egyik a másik pedig nem? Valamelyik kutya az izgatottságát fejezi ki az ugatással, míg mások reagálnak különböző hangokra, néhányan frusztráltság miatt és vannak akik a félelem vagy stressz miatt.

Hogyan szoktassuk le erről?

A leszoktatás első lépéseként, cselekedjünk magunk ellen és gyűjtsünk össze minél több állatos videót (vagy olyanokat amire ugatni szokott)! ? A második dolog amire szükség lesz egy jó nagy adag jutalomfalat. Ezt fogjuk használni a kutyus figyelmének lekötésére, a rohangáló, csipogó vagy bármilyen idegesítő hangot kiadó állatok ellen a tv-ben. És kezdhetjük is!

Üljünk le a tv elé a kutyussal (és a finomságokkal a kezünkben) és indítsuk el az idegesítő videók közül a legkevésbé idegesítőt. ? Figyeljük a reakcióit. Érdeklődik? Izgatott lett? Már be is ült a tv elé és bámulja azt? Vagy talán már el is kezdte az ugatást? Ezekből az apró jelekből kitapasztalhatjuk, hogy mikor fog rákezdeni a hangoskodásra.

Most, hogy már tudjuk mikor kezd el ugatni, figyeljünk és az ez előtti pillanatban avatkozzunk közbe. Dicsérjük meg, hogy milyen ügyesen és csendben nézi a tv-t és adjunk neki egy kis jutalmat. Ezzel megtanítjuk a kutyusnak, hogy a tv nézés pozitív élmény. Nagyon fontos, hogy egy olyan videóval kezdjünk, ami kevésbé izgatja a kutyát, mivel ha belevágunk a közepébe és a legidegesítőbbel kezdünk, hirtelen reakciót válthat ki belőle és onnan már nehéz lesz lenyugtatni. Az első videó sikeres megtekintése után, folytathatjuk a következővel és így tovább.

Leave a Reply