Skip to main content

Minden kutya más, saját személyiséggel rendelkezik. Vannak azonban olyan dolgok amik minden kutyusra igazak.

Előfordul, hogy a kutyus rosszalkodik? Szétrágja a kedvenc papucsunkat? Talán jó oka van erre. A legfontosabb, hogy megfejtsük, miért is csinálja ezt az eb. Talán unatkozik? Vagy túl sokáig hagyjuk őt egyedül? A rossz viselkedés gyakran a tetteink következménye is lehet.

Ha a kutyánk beszélni tudna, biztos lenne egy-két hozzáfűzni valója ehhez. Főleg ha ezt a 10 dolgot csináljuk:

1. Nem engedjük szaglászni

Tudom, néha hatalmas rohanásban van az ember. Munka előtt egy szuper gyors séta, aztán futás tovább. De sajnos ezt a kutyusunk nem érti meg. Nekik a szaglászás olyan, mintha elolvasnák a napi újságot vagy begyűjtenék a napi pletykákat a környékről.

A napi megszokott állandó séták mellett, szakítsunk egy kis időt egy szaglászós, felfedezős sétára is. A kutyus garantáltan boldogabb lesz!

2. Nem játszunk vele

A játék ugyanolyan fontos a kölyökkutyáknak, mint a felnőtteknek. Ezáltal felszabadulnak, szocializálódnak. A Gazdival való játék pedig erősíti a köztetek lévő köteléket.

Ha a kutyus játékra hív, ne mondj nemet neki. Szánj egy pár percet legalább minden nap egy kis játékra vele. Hidd el megéri!

3. Nincsenek mentális kihívások számára

A kutyák nagyon intelligens állatok, szükségük van a mentális feladatokra, kihívásokra. A kutya rendkívül élvezi azt, ha valamiért meg kell küzdenie és nehezebb feladatok elé állítjuk őt.

Játsszunk vele “Keresd meg”-et, vagy szerezzünk be egy interaktív játékot, amibe elrejthetünk egy kis finomságot. Egy új trükkök megtanulása is tökéletes agymozgatás a kényelmes ebeknek.

4. Nem használunk hámot

A hámok kialakításuk miatt, lényegesen kényelmesebbek a sétákhoz, mint a nyakörvek. Sokkal jobb vezethetőséget biztosít, és valljuk be mi sem szeretnénk, hogy valaki a nyakunknál fogva ráncigáljon.

Ha eddig nyakörvet használtál, próbáld ki a hámot is egy séta erejéig. A kutyusod jobban fogja élvezni a szaladgálást, mint valaha.

5. Tisztázatlan szabályok

A kutyáknak szükségük van arra, hogy tisztában legyenek a házirenddel. Sokkal kényelmesebben érzik magukat, ha tudják, hogy mit szabad és mit nem.

Tehát ha nem szeretnénk, hogy a kutyusunk felmenjen az ágyra, következetesnek kell lennünk. Nincs olyan, hogy egyik nap nem szabad a másik nap pedig igen.. Ezzel csak összezavarjuk őt. nem fogja megérteni ha aznap nem lehet felmenni, mert hát tegnap még lehetett! Fektessük le az alapszabályokat és tartsuk is magunkat hozzá. Így egyszerűbb lesz a dolga a kutyusnak és nekünk is.

A következő 5 problémát a blog 2. részében olvashatjátok majd.

Leave a Reply