Skip to main content

Mi jut eszünkbe, ha valaki a kutya tanításáról/neveléséről beszél? Biztosan nem az egyszerűség és gyorsaság… Főleg kezdő, de akár a tapasztalt Gazdiknak is okozhat fejtörést a kutyus képzése.

Összeszedtünk 5 tippet, amivel gyorsabban és egyszerűbben mehet a kutyus tanítása.

1. Állandó szabályok

A kutyáknál nagyon fontos a szabályok felállítása. Tudniuk kell, hogy mit szabad és mit nem, és ehhez tartani magunkat nekünk és a család összes tagjának is. Ha egyszer valamit nem szabad, akkor az úgy is maradjon, mivel ha időnként tiltunk, máskor pedig megengedünk valamit a kutyusnak, természetesen teljesen össze fogja őt zavarni, és nem fogja érteni, ha most éppen tilos, akkor legutóbb miért volt szabad. Ez még nekünk is bonyolult, nemhogy a kutyának..

Fontos, hogy ne büntessük a kutyát olyan cselekedetért, ami egyszer már megengedett volt számára! Sokkal inkább jutalmazzuk azért, ha valamit jól csinál.

2. Bátorítsuk a jó viselkedésre

A tanítás során hajlamosak vagyunk inkább a rossz viselkedést büntetni, mint a jóra bátorítani. A kutyák folyamatosan figyelnek minket és viselkedésünket. Ha valamiért megdicsérjük, megjutalmazzuk őket, ez arra fogja ösztönözni, hogy megismételje.

3. Ismerjük a saját kutyánk korlátait

Soha nem késő elkezdeni a tanulást. Ez a kutyákra is vonatkozik. Egy kölyökkutya kevésbé fog a Gazdájára figyelni, mint egy felnőtt kutyus, de mindenképp érdemes minél hamarabb elkezdeni a kutya tanítását. Minden kutyusnak mások a képességei, így a tanulásnál is figyelembe kell vennünk ezeket. Például ha a kutyánk nem tud sokáig koncentrálni egy adott dologra, osszuk a tanításra szánt időt több részletre. Folyamatos egy óra helyett foglalkozzunk vele 4 x 15 percet. Közben tartsunk pihenőt, játékidőt. Figyeljük meg, hogy hogyan tanul a leggyorsabban és alkalmazzuk azt minden új trükk vagy szabály tanításakor.

4. Fontos a környezet

Hol fogjuk tanítani a kutyust? Ez egy lényeges kérdés. Kint a szabadban rengeteg olyan tényező van ami megzavarhatja, elvonhatja a figyelmét. Ha a lakásban gyerekek szaladgálnak, játszanak az sem lesz a megfelelő helyzet. Próbáljunk meg nyugodt, csendes környezetben tanítani a kutyust, amikor nincsen semmilyen zavaró tényező a közelben.

Ha a kutyus megtanulta zavartalan környezetben a trükköt, feladatot, ne várjuk el tőle, hogy egy zsúfolt parkban is tökéletesen el fogja végezni. Vigyünk magunkkal jutalomfalatot és foglalkozzunk vele úgy, mintha most kezdené megtanulni az adott dolgot, dicsérjük és jutalmazzuk a jól elvégzett feladatokért.

5. Motiváció

Nagyon fontos megtalálni azt, hogy hogyan tudjuk motiválni kedvencünket. Simogatásért, dicséretért is vagy csak jutalomfalatért hajlandó elvégezni a feladatot? Találjuk meg azt amiért izgatott lesz, legyen az egy játék vagy egy finom falat. Egy bonyolultabb trükk tökéletes elvégzésért egy nagyobb jutalmat is bevethetünk nála, mint pl. egy új játék. Ha megtudjuk mik azok amiknek a legjobban örül, folyamatosan kezelhetjük és fenntarthatjuk az érdeklődését, és egyszerűbben fog menni ezáltal a tanulás is.

Leave a Reply