Skip to main content

Tudtad, hogy az ínybetegség ötször gyakrabban fordul elő a kutyusoknál, mint az embereknél? Napi egy gyors fogmosással rendkívül sok betegséget előzhetünk meg.

Tudjuk, nem egyszerű feladat. Viszont a megfelelő eszközökkel: kutyafogkefe és fogkrém, valamint kitartással és türelemmel hozzászoktathatjuk kutyusunkat a rendszeres fogmosáshoz. A fogkő nagyon hamar elkezd megjelenni a kutyusoknál, így érdemes már kicsi korban elkezdeni.

A fogkő megelőzése

A mindennapos fogmosás megelőzi a plakk és a fogkő kialakulását. A fogtisztító jutalomfalatok és játékok nem tudják 100%-ban elvégezni a feladatot. A plakk egy ragadós anyag, amely az étkezések után alakul ki a fogakon. A lepedék felhalmozódik, nyállal és baktériumokkal keveredik, majd megkeményedik. Ha ezt nem távolítjuk el időben, elterjed az ínyvonal alatt, ami ínygyulladáshoz és más fogászati betegségekhez vezet. Ez a folyamat kb. 36 órát vesz igénybe, tehát a mindennapos fogmosással megelőzhetjük a kialakulását.

Egészségügyi problémák

Amikor a kutyusunk egészségi állapotára gondolunk, nem feltétlenül jutnak eszünkbe a fogai. Viszont a fogászati problémákból súlyos egészségügyi problémák alakulhatnak ki.

A kisebb ínygyulladások ugyan nem feltűnőek, de a kutyusnak fájdalmas érzés lehet, valamint kezelés nélkül a szövetek és a csontok elhalását okozzák! A fogproblémák akár máj vagy vese problémákat is, rosszabb esetben halálos kimenetelű betegségeket okozhatnak.

Jól titkolják

A kutyusok nagyon jól el tudják rejteni, ha valamilyen fogászati problémájuk van. Lássuk be, mi sem szeretjük ha valaki a szánkban turkál….

Ösztönösen rejtegetik a fájdalmas fogproblémákat, tehát nagyon figyelnünk kell rá, hogy kiszúrjuk a jeleket. Tünetek lehetnek: étvágytalanság, probléma az étkezéssel, piros/vérző íny, laza fogak, orrváladék, tüsszentés, rossz lehelet, túlzott szárazság.

Érdemes folyamatosan figyelni a kutyus fogainak állapotát, és ha ezekből a jelekből bármi problémára utalót veszünk észre, vigyük el az állatorvoshoz.

A 4 évesnél idősebb kutyák 85%-ának van valamilyen fogászati problémája.

A fogkő kialakulásának érdekében minden nap mossuk meg a kutyus fogait. Ehhez válasszunk kutyáknak való, természetes anyagokból álló, BIO és fluoridmentes fogkrémet, valamint kifejezetten kutyák számára kialakított kisállat fogkefét.

A Lila Loves It Bio fluoridmentes ásványi fogkrémet, ajándék 2 db kisállat fogkefével itt tudod megrendelni ? http://bit.ly/lilalovesitfogkrem

Leave a Reply